Гирос с агнешка кайма и салата с диня
Гиросът е гръцки дюнер, който много наподобява този, който и ние познаваме. Сега ви предлагаме една вариация на гръцката улична храна.
Необходими продукти:
за месната плънка:
- 1 килограм агнешка кайма
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 2 тънки резена бекон, накълцани
- 2 супени лъжици сушени италиански подправки
- 2 чаени лъжици сол
- 2 чаени лъжици кимион
- 1 чаена лъжица черен пипер
за салатата:
- 1 чаена чаша нарязана на ситно диня (почистена от семената)
- 1/4 чаена чаша сирене, натрошено
- 2 супени лъжици нарязан на ситно червен лук
- 1 супена лъжица свежа мента, накълцана
- 1 супена лъжица лимонов сок
- 1 чаена лъжица зехтин
за сандвича:
- 1 краставица, нарязана на ивици с белачка
- 6 плоски питки (тип пита)
- 3/4 чаена чаша кисело мляко
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 160 градуса.
В голяма купа сложете каймата, добавете лука, бекона, италианската подправка, солта, кимиона и черния пипер. Поставете сместа в робот и смелете, докато се получи фина смес. Разделете между правоъгълни тавички (за кекс) и изравнете.
Печете около 1 час - 1 час и 15 минути, до готовност. Ако желаете да съхраните, може да замразите до 3 месеца.
Пригответе салатата, като просто смесите всички продукти в голяма купа.
Сглобете сандвича: сгънете питката и я напълнете с останалите продуктите (месна смес, салата, краставица) и сервирайте.
bhg.com
Коментари към Гирос с агнешка кайма и салата с диня