Дюнер с патладжан, сос дзадзики и свежи зеленчуци
Необходими продукти:
- 700 грама патладжан
- 1 чаена лъжица сол
- 1/ 2 чаена чаша зехтин екстра върджин
- 2 супени лъжици свеж копър - нарязан
- 2 супени лъжици лимонов сок
- 2 големи скилидки чесън – настъргани
- по 1 чаена лъжица сух кориандър, кимион, риган, лют червен пипер
За соса дзадздики:
- 1 чаена чаша настъргана краставица
- 1 / 2 чаена чаша кисело мляко
- 1 супена лъжица свеж копър – наситнен
- 1 скилидка чесън – настъргана
- 1/ 4 чаена лъжица готварска сол
- 1/ 4 чаена лъжица млян черен пипер
за сервиране:
- 4 пълнозърнести питки за дюнер
- 1 голям домат – нарязани
- 2 чаени чаши нарязана маруля
- 1/ 4 чаена чаша червен лук – на полумесеци
Начин на приготвяне:
Нарежете палтаджана на ленти, широки 1 сантиметър. Сложете ги в гевгир и ги посолете. Оставете ги за 30 минути, за да се отцеди от тях горчивия сок. След това ги изплакнете и подсушете. Прехвърлете патладжана в тава.
Смесете зехтина, копъра, лимоновия сок, чесъна, кориандъра, кимиона, ригана и червения пипер. С получената марината намажете патладжана и ги приберете в хладилник за 3 часа или за едно денонощие.
Пригответе соса дзадзики: сложете краставицата в чиста домакинска кърпа и ги изстискайте, за да се отдели колкото се може по-голяма част от водата, която се съдържа в тях. Сложете краставицата в купичка, добавете млякото, копъра, чесън, сол и пипер. Разбъркайте и приберете в хладилник.
Загрейте грил на средна температура и изпечете патладжана, докато стане златист – около 3-5 минути на страна.
Сложете част от патладжана в една питка за дюнер, добавете домати и маруля и гарнирайте със соса дзадзики и лилав лук. Увийте питката и консумирайте веднага.
За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: eatingwell.com
Коментари към Дюнер с патладжан, сос дзадзики и свежи зеленчуци