Начало Хранене Рецепти Тестени изделия Разни Дюнер с патладжан, сос дзадзики и свежи зеленчуци

Дюнер с патладжан, сос дзадзики и свежи зеленчуци

Дюнер с патладжан, сос дзадзики и свежи зеленчуци - изображение

Необходими продукти:

  • 700 грама патладжан
  • 1 чаена лъжица сол
  • 1/ 2 чаена чаша зехтин екстра върджин
  • 2 супени лъжици свеж копър - нарязан
  • 2 супени лъжици лимонов сок
  • 2 големи скилидки чесън – настъргани
  • по 1 чаена лъжица сух кориандър, кимион, риган, лют червен пипер

За соса дзадздики:

  • 1 чаена чаша настъргана краставица
  • 1 / 2 чаена чаша кисело мляко
  • 1 супена лъжица свеж копър – наситнен
  • 1 скилидка чесън – настъргана
  • 1/ 4 чаена лъжица готварска сол
  • 1/ 4 чаена лъжица млян черен пипер

за сервиране:

  • 4 пълнозърнести питки за дюнер
  • 1 голям домат – нарязани
  • 2 чаени чаши нарязана маруля
  • 1/ 4 чаена чаша червен лук – на полумесеци

Начин на приготвяне:

Нарежете палтаджана на ленти, широки 1 сантиметър. Сложете ги в гевгир и ги посолете. Оставете ги за 30 минути, за да се отцеди от тях горчивия сок. След това ги изплакнете и подсушете. Прехвърлете патладжана в тава.

Смесете зехтина, копъра, лимоновия сок, чесъна, кориандъра, кимиона, ригана и червения пипер. С получената марината намажете патладжана и ги приберете в хладилник за 3 часа или за едно денонощие.

Пригответе соса дзадзики: сложете краставицата в чиста домакинска кърпа и ги изстискайте, за да се отдели колкото се може по-голяма част от водата, която се съдържа в тях. Сложете краставицата в купичка, добавете млякото, копъра, чесън, сол и пипер. Разбъркайте и приберете в хладилник.

Загрейте грил на средна температура и изпечете патладжана, докато стане златист – около 3-5 минути на страна.

Сложете част от патладжана в една питка за дюнер, добавете домати и маруля и гарнирайте със соса дзадзики и лилав лук. Увийте питката и консумирайте веднага.

За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: eatingwell.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЛюбопитно