Пикатни кюфтета с черен боб и доматен сос

Представяме ви поредната рецепта, която да приготвите набързо за семейството си през работната седмица. Пикатни кюфтенца с доматен сос, боб и хрупкаво чоризо. Гарнирайте с лъжица заквасена сметана и малко ориз за още по-добър вкус.
Необходими продукти:
За кюфтетата:
- 1 суха чушка поблано, или друга сушена люта чушка
- 1/2 чаена чаша гореща вода
- 1 чаена чаша хлебни трохи или галета
- 1/3 чаена чаша прясно мляко
- 500 грама телешка кайма
- 1 яйце
- 2 скилидки чесън - смачкани
- 1/2 чаена чаша листа от кориандър
- 2 чаени лъжици семена от кориандър
- сол и черен пипер на вкус
За зеленчуците:
- 1/4 чаена чаша зехтин
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 2 супени лъжици доматена паста
- 1 супена лъжица кафява захар
- 1 супена лъжица малцов оцет
- 1/2 чаена чаша телешки бульон
- 2 консерви нарязани домати (800 грама)
- 2 консерви черен боб (800 грама)
- 1 супена лъжица пушен червен пипер
- 2 броя наденица чоризо
- сварен ориз за сервиране
- заквасена сметана за сервиране
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 200 градуса.
Накиснете чушката в горещата вода и оставете за 10-15 минути, докато омекне, след това изцедете и нарежете на ситно (запазете водата). Оставете настрана.
В купа смесете хлебните трохи заедно с прясното мляко, разбъркайте добре и изчакайте 5 минути течността да се абсорбира. Добавете телешката кайма, яйцето, смачканите скилидки чесън, кориандъра - листа и семена, овкусете със сол и черен пипер. Омесете каймата и оформете малки кюфтенца.
Запържете кюфтетата в 1 супена лъжица зехтин за 5-7 минути. Прехвърлете ги в чиния, а в тигана сложете още 1 лъжица зехтин. Добавете нарязания на ситно лук и смачканите скилидки чесън, пържете ги, докато лукът стане златист. Сложете доматената паста, захарта и малцовия оцет. След минута излейте бульона, доматите от консерва, боба, нарязаните на ситно чушки и течността, която сте запазили. Овкусете със сол и черен пипер. Оставете да заври, върнете кюфтенцата в тигана и прехвърлете във фурната. Печете 15-20 минути, докато доматения сос се сгъсти.
Нарежете чоризото на тънки кръгчета и го запържете в останалия ви зехтин, докато станат хрупкави.
Сервирайте ястието с ориз, малко заквасена сметана и хрупкавото чоризо.
За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: epicurious.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Кюфтета от нахут и кускус
- Бобени кюфтета
- Кюфтета от киноа и булгур с пармезан
- Кюфтенца от патладжан и нахут
- Панирани нахутени кюфтенца с млечен сос
- Бобени кюфтета с кашкавал, чесън и сос от краставици
- Лесни и безмесни бобени кюфтета
- Кюфтета от леща с домати и стафиди
- Кюфтета от леща с гъби и чесън
- Кюфтета от нахут и булгур
Коментари към Пикатни кюфтета с черен боб и доматен сос