Начало Хранене Рецепти Основни ястия От месо Пикатни кюфтета с черен боб и доматен сос

Пикатни кюфтета с черен боб и доматен сос

Пикатни кюфтета с черен боб и доматен сос - изображение

Представяме ви поредната рецепта, която да приготвите набързо за семейството си през работната седмица. Пикатни кюфтенца с доматен сос, боб и хрупкаво чоризо. Гарнирайте с лъжица заквасена сметана и малко ориз за още по-добър вкус.

Необходими продукти:

За кюфтетата:

  • 1 суха чушка поблано, или друга сушена люта чушка
  • 1/2 чаена чаша гореща вода
  • 1 чаена чаша хлебни трохи или галета
  • 1/3 чаена чаша прясно мляко
  • 500 грама телешка кайма
  • 1 яйце
  • 2 скилидки чесън - смачкани
  • 1/2 чаена чаша листа от кориандър
  • 2 чаени лъжици семена от кориандър
  • сол и черен пипер на вкус

За зеленчуците:

  • 1/4 чаена чаша зехтин
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 2 супени лъжици доматена паста
  • 1 супена лъжица кафява захар
  • 1 супена лъжица малцов оцет
  • 1/2 чаена чаша телешки бульон
  • 2 консерви нарязани домати (800 грама)
  • 2 консерви черен боб (800 грама)
  • 1 супена лъжица пушен червен пипер
  • 2 броя наденица чоризо
  • сварен ориз за сервиране
  • заквасена сметана за сервиране

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 200 градуса.

Накиснете чушката в горещата вода и оставете за 10-15 минути, докато омекне, след това изцедете и нарежете на ситно (запазете водата). Оставете настрана.

В купа смесете хлебните трохи заедно с прясното мляко, разбъркайте добре и изчакайте 5 минути течността да се абсорбира. Добавете телешката кайма, яйцето, смачканите скилидки чесън, кориандъра - листа и семена, овкусете със сол и черен пипер. Омесете каймата и оформете малки кюфтенца.

Запържете кюфтетата в 1 супена лъжица зехтин за 5-7 минути. Прехвърлете ги в чиния, а в тигана сложете още 1 лъжица зехтин. Добавете нарязания на ситно лук и смачканите скилидки чесън, пържете ги, докато лукът стане златист. Сложете доматената паста, захарта и малцовия оцет. След минута излейте бульона, доматите от консерва, боба, нарязаните на ситно чушки и течността, която сте запазили. Овкусете със сол и черен пипер. Оставете да заври, върнете кюфтенцата в тигана и прехвърлете във фурната. Печете 15-20 минути, докато доматения сос се сгъсти.

Нарежете чоризото на тънки кръгчета и го запържете в останалия ви зехтин, докато станат хрупкави.

Сервирайте ястието с ориз, малко заквасена сметана и хрупкавото чоризо.

За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: epicurious.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЛайфстайлХрани и ястияЛюбопитноЗдравни съветиДиетиБотаника