Три вида мариновани краставички - с чесън, домати и люти чушки
Киселите краставички се приготвят, като се мариноват в саламура, оцет или друг разтвор и се оставят да ферментират за определен период от време. Друг начин е да се потопят в кисел разтвор или чрез млечнокисела ферментация. Добавят се и в рецепти за туршия. Могат да се овкусят със счукани скилидки чесън, пресен копър, синапови семена, черен пипер на зърна или дори пресни люти чушки. Ето как да си приготвите кисели краставички с люти чушки (пикантни), с чесън и в доматен сос. Ако не желаете да чакате дълго време, докато ферментират, сме ви приготвили бърза рецепта, която не отнема повече от един час.
Мариновани краставички с чесън
Необходими продукти:
- 1 килограм краставички
- 1 морков
- 1 червена люта чушка
- 3 листа целина
- 2 стръка копър
- 1 листо хрян
- 1 глава чесън
- 1 сладка чушка
- 1 супена лъжица зърна черен пипер
- 10 листа от касис
- 2 супени лъжици сол
Начин на приготвяне:
Измийте краставичките, сложете ги в голям съд и залейте със студена вода. Оставете така да престоят за 3-4 часа, като периодично сменяте водата, тъй като ще се затопля.
Вземете буркан с вместимост 1,5 литра и в него подредете краставичките на слоеве, прибавете нарязаните на парчета морков и чушка, сложете и всички останали продукти (без солта).
Налейте в тенджера 1 литър вода и оставете да заври, след което добавете солта. След като водата кипне, я изсипете в буркана с краставички и сложете капак, без да го затваряте. Нека престои на стайна температура за 5 дни – необходимото време за ферментиране на краставичките.
След това отцедете течността от буркана, сложете я да заври и отново залейте зеленчуците. Вече може да затворите буркана.
Добър апетит!
Краставички в остър доматен сос
Необходими продукти за 5 буркана с вместимост от 1 литър:
- 3,5 килограма корнишони
- 100 грама копър
- 10-15 скилидки чесън
- 50 грама листа хрян
- 50 грама сладки пиперки
- 5 дафинови листа
- 2 грама лют пипер
- 2 литра натурален доматен сок
- 100 грама сол
Начин на приготвяне:
Измийте и подсушете бурканите. На дъното на всеки сложете подправките, като ги разпределите по равно. Същото направете с чесъна и чушките. След това подредете краставичките, запълвайки бурканите. Налейте горещия и подсолен доматен сок (температурата му не трябва да бъде по-ниска от 90 градуса).
Стерилизирайте бурканите. Времето за запечатването им се определя според обема им:
- 1-литрови - 20 минути;
- 0,5-литрови - 15 минути.
Обърнете с гърлата надолу и оставете да изстинат. Съхранявайте на сухо и проветриво място.
Пикантни кисели краставички с люти чушки
Необходими продукти:
- 10-12 краставички
- 9 скилидки чесън, нарязани
- 1/4 глава бял лук
- 6 люти чушки, ситно нарязани
- 9 стръка копър или резене
- 1 и 1/2 чаени чаши бял оцет
- 4 и 1/2 чаени чаши вода
- 4-5 супени лъжици сол
Начин на приготвяне:
Измийте краставичките и ги нарежете на четири части по дължина. Подредете ги в буркани* и добавете във всеки чесън, лук, люти чушки и стръкчета копър. В тенджера налейте оцета, водата и солта. Кипнете сместа, охладете и я разпределете в бурканите. Подредете ги в голям съд или тенекия, затворете с капачките и налейте гореща вода. Заварете в голяма тенджера, извадете с помощта на щипки и обърнете с капачките надолу. След 4-5 часа краставичките ще са се запечатали. Съхранете зимнината на сухо и тъмно място.
*Необходими са ви 3 броя буркани с винтове.
Да ви е вкусно!
Бонус рецепта за бързи мариновани краставички с чесън, сусам и соев сос
Необходими продукти:
- 1 килограм дребни краставици или корнишони
- 1 чаена лъжица сол
- 2 супени лъжици ябълков оцет
- 4 супени лъжици соев сос
- щипка лют червен пипер
- 1/2 чаена лъжица сусамови семена
- 5 супени лъжици олио
- 4 скилидки чесън
Начин на приготвяне:
Нарежете краставиците или корнишоните на едри продълговати парчета, сложете ги в гевгир и залейте с вряща вода. Отцедете, прехвърлете в купа и подсолете. Покрийте съда с кърпа и оставете да престои 20 минути, след което отцедете отново отделилия се сок. Залейте краставичките с оцет, соев сос, пресован чесън и червен пипер. Запържете сусамовите семена в нагорещено олио и ги изсипете при зеленчуците. Разбъркайте и приберете за 20 минути в хладилник, след което може да сервирате. Така мариновани краставичките са годни за консумация до 5 дни.
Добър апетит!
delish.com
Снимки: pixabay.com; freepik.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ЖАН Д'АРСЕЛ EXPERTE BEAUTE ИЗЯЩЕН ИЗСВЕТЛЯВАЩ СЕРУМ 30 мл
Безплатна доставка за България!БИОФРЕШ CUCUMBER КРЕМ ОВЛАЖНИТЕЛ ЗА ОКОЛООЧЕН КОНТУР 25 мл
БИЛКА АКВА НЕЙЧЪР ХИДРАТИРАЩ ГЕЛ ЗА ЛИЦЕ 200 мл.
АРИЕС ТОАЛЕТНО МЛЯКО КРАСТАВИЦА + ВИТАМИН E 150 мл
КОМПЛЕКТ МАСКИ ЗА ЛИЦЕ + НЕСЕСЕР + ПОЧИСТВАЩА КЪРПА 7TH HEAVEN
НовТАЛОДЕРМА ДНЕВЕН КРЕМ ЗА ЛИЦЕ ЗА СУХА КОЖА 50 мл
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Консерви
- Зеленчуци
- Защо краставиците са горчиви и как да го предотвратим
- Лечение на ботулизъм
- Салата от пресни краставици със сварени яйца, кашкавал и майонеза
- Краставица
- Маринована сиврия (консервирана и за бърза консумация)
- Салата от краставици и чери домати с ароматен дресинг
- Как да отворим консерва без отварачка или нож?
- Как да приготвяме и съхраняваме прясно изцедени сокове
- Използвайте краставица срещу ухапвания от дървеници
- Салата от репички с царевица и краставици
Коментари към Три вида мариновани краставички - с чесън, домати и люти чушки