Печен тиквен крем с карамелен сос и ром

Необходими продукти (за 6 порции)
За карамеления сос:
- 200 грама кафява захар
- 50 милилитра вода
- няколко капки лимонов сок
- 500 милилитра течна сметана
За тиквения крем:
- 500 грама тиквено пюре
- 100 грама кафява захар
- 4 яйца
- 1 чаена лъжица канела
- 1 чаена лъжица джинджифил
- 1/2 чаена лъжица индийско орехче
- 2 супени лъжици тъмен ром
Начин на приготвяне:
Фурната включете да загрява при 160 градуса.
За да получите 500 грама пюре, ще ви е необходима тиква с тегло около килограм и половина. Разрежете я на две, почистете я от семената и изпечете останалото във фурната за час-два (времето зависи от твърдостта на плодовия зеленчук, който покрийте с фолио, преди да поставите във фурната).
Когато тиквата омекне достатъчно, издълбайте вътрешната й част с лъжица, разбийте с помощта на блендер и нека се охлади.
Докато това стане, увеличете градусите на фурната до 175, подмажете с масло подходящи формички, в които ще приготвите десерта.
Време е за направата на соса. Изсипете захарта в съд с дебело дъно, налейте 50 милилитра вода и няколко капки лимонов сок (добавя се, за да не се кристализира захарта). Варете сместа на среден огън при постоянно бъркане, докато сладките кристалчета се разтопят.
Щом сиропът кипне, спрете да бъркате и нека се вари до образуването на тъмен карамел. В него налейте горещата сметана (ще започнат да се образуват мехурчета) и след минута-две свалете съда от котлона.
Смесете тиквеното пюре със соса, добавете подправките, рома, разбъркайте всичко старателно и тогава чукнете яйцата едно по едно.
Получената комбинация разпределете в предварително подготвените формички и изпечете за около половин час. Десертът трябва да стегне, но вътрешността му да остане "мека".
Щом се охлади достатъчно, приберете в хладилника за няколко часа, за да може кремът да придобие завършен вид.
Добър апетит!
Източник: lifetastesgreat.livejournal.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЪЧЕН МИКСЕР С КУПА CREMA 2
Безплатна доставка за България!ФИТОПРОСТАЛ капсули * 60 + 20 ВИТАГОЛД
БОРОВ ПРАШЕЦ С ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ саше * 12 GUOZHEN
БИОТОНА БИО СУПЕР КЪЛНОВЕ 300 г
КОЗМЕТИЧЕН КОМПЛЕКТ PUMPKIN PIE NATURE OF AGIVA FRUIT SALAD + ПОДАРЪК НЕСЕСЕР
ВИП ПАУЪР ШОКОЛАДОВО СЪРЦЕ 20 г
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кремове и сладоледи
- Крем-десерт с маскарпоне и бисквитки в шоколад
- Десерт с чиа и прясно мляко
- Обикновен маслен крем
- Крем с кондензирано мляко за торти и сладкиши
- Нежен ванилов сладкиш с прясно мляко
- Защо да хапваме редовно тиквени семки
- Маслен крем с орехи и прясно мляко
- Глазура за сладкиши от сирене крема, пудра захар и масло
- Десерт от бисквити в шоколад с крем от маскарпоне и ликьор
- Маслен крем за торти и сладкиши
Коментари към Печен тиквен крем с карамелен сос и ром