Печен нахут с пармезан

Превръщането на нахута в мезе не е нещо ново. Получава се много вкусен запечен на фурна с различни подправки, а ако го направите по-пикантен, може да замести и чипса на футболен мач. Сега ви предлагаме още един вариант, с който да обогатите вкуса му и да го превърнете от скучно вариво в идеалното мезе.
Необходими продукти:
- 2 супени лъжици зехтин
- 2 консерви от 400 грама нахут, отцеден
- 1/2 чаена лъжица сол
- щипка черен пипер
- 1 супена лъжица пресен ситно нарязан розмарин
- 3 супени лъжици настърган пармезан
Начин на приготвяне:
Включете фурната да се загрее на 400 градуса.
Застелете тава с алуминиево фолио (не го замествайте с пергаментова хартия, защото тя ще овлажни нахута при печене).
Подсушете леко нахутените зърна със салфетка, а ако имате центрофуга за зеленчуци, може да го направите в нея. Прехвърлете зърната в купа.
Полейте със зехтин, поръсете с подправките и разбъркайте добре.
Сложете в тавата и печете 15 минути. След като изтече времето, енергично разклатете тавата, за да се обърнат нахутените зърна и печете още 15 минути.
Извадете от фурната и поръсете с розмарин, допечете още 8-10 минути.
Накрая върху горещия нахут поръсете пармезана и разбъркайте.
Насладете се на своите "ядки" от нахут.
thespruceeats.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
БИОХЕРБА НАТУРАЛНО БРАШНО ОТ НАХУТ 300 г
НАХУТ ЗЪРНО 450 г ЗДРАВЕ ЗА ВАС
ВЕГЕТАМИН ВИТАМИН D3 + K2 MK7 + ЧЕРВЕНИ ВОДОРАСЛИ капсули * 60
РЕТРО КАФЕ прах 100 г ЗДРАВНИЦА
РЕТРО КАФЕ С ЦИКОРИЯ прах 100 г ЗДРАВНИЦА
МАТИСЪН ПРОТЕИН ОТ НАХУТ 400 г
НовРЕЦЕПТАТА е свързана към
- Гарнитури
- Гарнитури със зърнени храни и варива
- 12 ползи за здравето от нахута – едно от първите култивирани от човека растения
- Ползи за здравето от брашното от нахут
- Топла салата от печен нахут, кейл и сушени домати
- Нахут с доматен сос и зеленчуци (Чоле)
- Пълнен патладжан с нахут, домат и чесън
- Пролетна салата от спанак с киноа и нахут
- Пикантна яхния от леща и нахут
- Аквафаба – натуралният заместител на яйца
- Задушен нахут с картофи, наденица и бекон
- Леблебия, Нахут, Сланутък
Коментари към Печен нахут с пармезан