Печено филе от бяла риба с леща и зеленчуци
Необходими продукти:
2 филета от бяла риба
сока и кората на 1 лимон
1 глава лук
1 морков
100 милилитра зеленчуков бульон
сол и смлян черен пипер на вкус
За гарнитурата:
200 грама леща
2 моркова
1 глава лук
1 скилидка чесън
1 стрък праз
2 малки корена целина
75 милилитра готварска сметана
1 кубче зеленчуков бульон
масло по ваша преценка
сол и смлян черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 200 градуса.
Пригответе соса за рибата. Нарежете на ситно лука и моркова, задушете ги на среден огън. Към тях прибавете настърганата лимонова кора, налейте зеленчуковия бульон и сока от цитруса. Намалете температурата на котлона и оставете всичко да се задушава в продължение на около 10 минути. В края на приготвянето подправете със сол и смлян черен пипер на вкус.
Измийте филето, подсушете го и поставете всяко парче върху отделен лист пергамент, след това сложете в тава. Полейте рибата обилно със соса и увийте плътно с хартията (завийте като бонбон), за да не изтече течността. Изпечете за около 30 минути във фурната.
Ред е на гарнитурата. Обелете, измийте и нарежете зеленчуците. Задушете ги на среден огън в масло за 5-7 минути. Залейте лещата със студена вода (в съотношение 1 част леща към 2 части вода) и поставете на котлона да заври. Прибавете кубчето бульон, разбъркайте, нека се разтвори, намалете температурата и оставете да се вари около 10 минути. След това прибавете лещата заедно с бульона към зеленчуците и нека всичко се задушава още 10 минути. Налейте сметаната и 10 минути по-късно подсолете на вкус. Гарнитурата е готова.
Извадете рибата от фурната, развийте хартията, като внимавате сосът да не изтече.
Сложете гарнитурата в чиния, а върху нея рибата. Полейте със соса и поднесете.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ТОТАЛ БОДИ РИБЕН КОЛАГЕН прах 99 г НАТУРАЛ ФАКТОРС 2628
Безплатна доставка за България!ТОТАЛ БОДИ РИБЕН КОЛАГЕН + ХИАЛУРОНОВА КИСЕЛИНА, ГЛУТАМИН И БИОТИН прах 135 г НАТУРАЛ ФАКТОРС 29
Безплатна доставка за България!РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от риба и морски продукти
- Бяла риба – хранителна стойност и ползи за здравето
- Печена бяла риба върху морска сол
- Зандер (бяла риба)
- Бяла риба със спанак, домати и маслини
- Панирана бяла риба с корнфлейкс и пармезан на фурна
- Кускус с бяла риба и бейби царевица
- Бяла риба в панировка от пармезан и лимон
- Бяла риба с тиквички в пергамент
- Бяла риба с боб в гърне
- Бяла риба с броколи и гъби в сметана
Коментари към Печено филе от бяла риба с леща и зеленчуци