Зандер (бяла риба)
Полезните свойства на зандера са много. Това е изключително вкусна риба, цени се заради бялото си месо, главно, затова, че е постно. Нискокалорична е, с високо съдържание на протеини и малко количество мазнини.
Полезни свойства на зандера
В тази бяла риба има:
- витамини: А, С, Е, РР и от група В
- много протеини, които са важни за пълноценната работа на организма
- елементи: флуор, кобалт, молибден, цинк, мед, натрий, калций, калий, сяра, фосфор, хлор, магнезий, йод, желязо, манган, хром, никел.
От всички изброени витамини и минерали, зандерът е най–богат на витамин РР, калий, сяра, фосфор, флуор, кобалт, йод, хром, което обяснява полезните свойства. Витаминът РР е необходим за пълноценния обмен на протеини и въглехидрати, намалява концентрацията на холестерол, следователно предотвратява образуването на тромби и запушването на кръвоносните съдове. Той е важен за нормалното функциониране на главния мозък и нервната система, влияе благоприятно на храносмилателната и сърдечно–съдовата системи, на стомашно–чревния тракт. Този витамин поддържа доброто състояние на кожата, зрението; значително подобрява кръвообращението; допринася за активното освобождаване на организма от токсините, натрупани в него; регулира дейността на надбъбречните и щитовидната жлези.
Фосфорът в тази риба:
- участва активно във формирането и развитието на костите и зъбите
- допринася за пълноценния клетъчен растеж
- нормализира дейността на бъбреците
- помага на организма да усвои витамините и да преобразува храната в нужната енергия
- въздейства благоприятно на функциите на сърдечно–съдовата и централната нервна системи, на общата обмяна на веществата, на мускулната и умствена дейности
Сярата:
- е важен елемент за тъканите и клетките в организма, в т.ч. мускулната, костната, нервната тъкани; също за кожата, косата и ноктите на човека.
- нормализира кислородния баланс, обмяната на веществата, концентрацията на захар в кръвта
- отлично подсилва имунитета
- влияе благоприятно на нервната система
- притежава ценни противоалергични и противовъзпалителни качества
- увеличава резултатите от въздействието на витамините В1, В7, В5, N.
- допринася за извеждането на шлака от организма и реализира полезните свойства на рибата
- съдържащите се в тази риба флуор, желязо, молибден, засилват усвояването на сярата.
Калият:
- нормализира функциите на сърцето и сърдечния ритъм при системна консумация на рибата, водно–солния баланс, дейността на нервната система
- е необходим за работата на мускулите, кръвоносните съдове, бъбреците, черния дроб, мозъчните клетки и много други
- отстранява излишната вода, премахва отоците
- възпрепятства натрупването на натриеви соли в клетките на организма, което значително намалява умората
Флуорът:
- участва във формирането на скелета
- допринася за бързото заздравяване на костите при счупвания
- прави зъбите устойчиви на кариеси
Йодът:
- влияе върху функциите на щитовидната жлеза
- участва в обмяната на веществата
- действа благоприятно върху психичното и физическото развитие
- влияе положително на нервната, сърдечно–съдовата, опорно–двигателната и половата системи;
- е изключително важен за пълноценното физическо развитие на децата
Тази бяла риба, при регулярна консумация, възстановява концентрацията на захар в кръвта.
Хромът:
- подобрява метаболизма и помага за освобождаването на организма от натрупаните токсини.
Кобалтът (чието съдържание в зандера и високо):
- нормализира дейността на задстомашната и надбъбречните жлези
- допринася за образуването на еритроцити
- повишава имунитета
- в комбинация с мангана, предотвратява посивяването (побеляването) на косата и подобрява нейното състояние
- допринася за бързото регенериране на клетките и тъканите след боледуване
- участва активно в обмяната на аминокиселините и в синтеза на киселините
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 78.9 мл. |
Белтък | 19.0 гр. |
Мазнини | 0.8 гр. |
Въглехидрати | 0.0 гр. |
Калории | 83 кал. |
Витамини и минерали
витамини А, С, Е, РР, от група В; флуор, кобалт, молибден, цинк, мед, натрий, калций, калий, сяра, фосфор, хлор, магнезий, йод, хром |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ТОТАЛ БОДИ РИБЕН КОЛАГЕН прах 99 г НАТУРАЛ ФАКТОРС 2628
Безплатна доставка за България!ТОТАЛ БОДИ РИБЕН КОЛАГЕН + ХИАЛУРОНОВА КИСЕЛИНА, ГЛУТАМИН И БИОТИН прах 135 г НАТУРАЛ ФАКТОРС 29
Безплатна доставка за България!СТАТИЯТА е свързана към
- Риба и морски продукти
- Бяла риба – хранителна стойност и ползи за здравето
- Бяла риба със спанак, домати и маслини
- Филе от бяла риба със сос Мохито
- Лаврак със зеле на пара
- Бяла риба в лимоново-маслен сос
- Панирана бяла риба с корнфлейкс и пармезан на фурна
- Филе от бяла риба със сусам на фурна
- Такоси с риба и сос Дзадзики
- Бяла риба със зеленчуци и сметаново-кашкавалена заливка на фурна
- Печена бяла риба върху морска сол
Коментари към Зандер (бяла риба)