Бяла риба – хранителна стойност и ползи за здравето
Когато си мислим за здравословни храни, най-често се сещаме за плодове и зеленчуци, но диетата, богата на риба и други морски дарове, има огромни ползи за човешкото здраве. Бялата риба, например, е богата на основни хранителни вещества, включително витамин D и протеини, и е отличен източник на омега-3 мастни киселини, което я прави изключително полезна за мозъка и тялото.
Хранителна стойност
Бялата риба е богата на редица хранителни вещества, като 100 грама от питателната морска храна съдържат:
Калории | 102 |
Холестерол | 33 милиграма |
Протеин | 23 грама |
Натрий | 1019 милиграма |
Калций | 18 милиграма |
Желязо | 0,5 милиграма |
Калий | 423 милиграма |
Фосфор | 132 милиграма |
Магнезий | 23 милиграма |
Витамин D | 512 международни единици |
Витамин В6 | 0,4 милиграма |
Витамин В12 | 33 микрограма |
Ползи за здравето от бялата риба
Поддържа костите силни
Поради нездравословно хранене много хора страдат от остеопороза – състояние, при което костите отслабват и стават чупливи, а с възрастта костната плътност намалява още повече. При наличие на заболяването специалистите препоръчват диета, богата на храни с високо съдържание на фосфор, каквато е и бялата риба. Металът помага за поддържането на плътността на костите, както и за тяхното заздравяване. Именно поради това редовната консумация на бяла риба може предотврати някои проблеми, свързани със здравето на костите.
>>> Недостигът на важни ензими в организма може да доведе до фрактура на костите
Подпомага функциите на клетките
Протеинът е изключително важен градивен компонент на живите клетки, тъй като им помага да се структурират и регенерират. Без достатъчно количество от хранителното вещество човешките клетки не могат да функционират правилно, което може да доведе до умора, липса на физическа сила и дори до смърт. Ето защо е важно да се консумират храни, богати на белтъчини, а бялата риба е чудесен избор, тъй като се усвоява лесно и осигурява качествен и чист протеин.
Стимулира производството на червени кръвни клетки
Бялата риба е добър източник на витамин B12, който е известен с това, че подпомага правилната функция на червените кръвни клетки. Поради тази причина специалистите препоръчват на хората, страдащи от анемия, храни, които са богати на важното хранително вещество.
Намалява възпалението
Доказано е, че редовната консумация на бяла риба може да намали възпалението, което е една от най-основните причини за увреждания на клетките. Това се дължи на богатото съдържание на витамин В6, за който е известно, че има благоприятен ефект върху сложната телесна реакция. Освен това редица проучвания показват, че консумацията на храни, богати на хранителното вещество, облекчава болката при артрит и намалява пристъпите на астма.
>>> Здравословният начин на живот може да намали с до 60% случаите на възпаление на червата
Забавя стареенето
С възрастта клетките губят способността си да се обновяват, което е и основната причина за стареенето. Диетата, включваща храни като бялата риба, които поддържат клетъчното здраве, може значително да намали стареенето и увреждането на клетките, което помага човек да изглежда и да се чувства по-млад.
Стимулира отслабването
Излишните килограми са голям проблем, с който много хора се сблъскват. Въпреки че всички сме запознати с това как трябва да се храним, невинаги успяваме да влезем във форма, поради което е добре да знаем кои храни стимулират отслабването. Сред тях несъмнено се нарежда бялата риба, тъй като е с ниско съдържание на мазнини.
Поддържа здравословни нива на холестерола
Хората с висок холестерол са изложени на риск от високо кръвно налягане и сърдечни заболявания, поради което е от съществено значение да се полагат грижи за здравето, включително спазване на здравословна диета. Сред препоръчителните храни е и бялата риба, чиято редовна консумация намалява нивата на „лошия“ холестерол.
Насърчава мозъчната функция
Хранителните вещества, съдържащи се в бялата риба, насърчават мозъчната функция, като ползите са свързани не само с оптималната дейност на органа, но и с поддържането на мозъчните клетки. Също така морската храна помага за създаването на нови невронни пътища и за подобряването на паметта.
- Top 10 White Fish Benefits: https://globalseafoods.com/blogs/news/white-fish-benefits
- White Fish Nutritional Value And Analysis: https://nutrientoptimiser.com/nutritional-value-fish-whitefish-mixed-species-smoked/
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ТОТАЛ БОДИ РИБЕН КОЛАГЕН прах 99 г НАТУРАЛ ФАКТОРС 2628
Безплатна доставка за България!ТОТАЛ БОДИ РИБЕН КОЛАГЕН + ХИАЛУРОНОВА КИСЕЛИНА, ГЛУТАМИН И БИОТИН прах 135 г НАТУРАЛ ФАКТОРС 29
Безплатна доставка за България!СТАТИЯТА е свързана към
- Риба и морски продукти
- Зандер (бяла риба)
- Бяла риба със спанак, домати и маслини
- Панирана бяла риба с корнфлейкс и пармезан на фурна
- Печена бяла риба върху морска сол
- Кускус с бяла риба и бейби царевица
- Бяла риба в панировка от пармезан и лимон
- Бяла риба с броколи и гъби в сметана
- Бяла риба на фурна с портокал, магданоз и къри
- Филе от бяла риба със сос Мохито
- Лаврак със зеле на пара
Коментари към Бяла риба – хранителна стойност и ползи за здравето