Отворена пита с картофи и лук
Необходими продукти
За тестото:
1 1/4 чаена чаша брашно
1/4 чаена лъжица сол
100 грама студено масло
1/4 чаена чаша кисело мляко
2 чаени лъжици лимонов сок
1/4 чаена лъжица ледено студена вода
1 яйчен белтък с малко вода за намазване
За плънката:
4 - 5 средни картофа
1/2 глава червен лук
1/2 чаена чаша настърган пармезан
2 супени лъжици масло
няколко стръка мащерка
магданоз или друга зелена подправка за украса
Начин на приготвяне:
Смесете в купа брашното със солта, прибавете маслото, нарязано на кубчета и стрийте с ръце, за да се получат трохи с големината на грахово зърно.
В отделен съд смесете киселото мляко с лимоновия сок и ледено студената вода. Добавете към брашното с маслото и омесете отново с ръце. Не месете дълго. Увийте тестото в найлоново фолио и приберете в хладилника за час.
Нарежете картофите на кръгчета, без да ги обелвате и ги сложете в тенджера със студена вода. Поставете на котлона и нека се варят в продължение на 5 минути на среден огън, след което отцедете течността.
Подредете картофените кръгчета върху дъска или в голяма чиния и оставете да изсъхнат.
Когато извадите тестото от хладилника, сложете го върху плота, посипан с брашно и разточете пласт с диаметър 25 - 28 сантиметра. С помощта на точилката го прехвърлете в подходяща тава, чието дъно сте покрили с хартия за печене.
В средата на тестото сложете пармезана, като оставите непоръсени около 5 - 6 сантиметра от всички страни.
Подредете върху сиренето кръгчетата картофи, от които предварително сте попили с хартиена кърпа излишната влага.
Следва да разпределите по повърхността размекнатото масло и подвийте краищата на тестото, за да се получи отворен квадрат. Краищата намажете с разбит с малко вода белтък и поръсете питата с малко едра сол.
Най-отгоре разпределете стръкчетата мащерка и лука.
Загрейте фурната до 180 градуса и изпечете питата в продължение на 30 - 40 минути, докато придобие красив златист цвят.
Готовата вкуснотия поръсете с нарязан магданоз или друга любима зелена подправка.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Баници
- Лилави картофи - състав и полезни свойства
- Лук за борба с косопада и бърз растеж на косата
- Правете компрес на натъртеното място с кромид лук
- Ползи и вреди на червения лук
- Намалете високата температура със суров картоф
- Сладък картоф
- Картофи със сос бешамел и кашкавал на фурна
- Рулца от тортила питка с апетитка
- Полезни свойства и приложения на картофите
- Салата от маслини и лук
Коментари към Отворена пита с картофи и лук