Отворена пита с картофи и лук

Необходими продукти
За тестото:
1 1/4 чаена чаша брашно
1/4 чаена лъжица сол
100 грама студено масло
1/4 чаена чаша кисело мляко
2 чаени лъжици лимонов сок
1/4 чаена лъжица ледено студена вода
1 яйчен белтък с малко вода за намазване
За плънката:
4 - 5 средни картофа
1/2 глава червен лук
1/2 чаена чаша настърган пармезан
2 супени лъжици масло
няколко стръка мащерка
магданоз или друга зелена подправка за украса
Начин на приготвяне:
Смесете в купа брашното със солта, прибавете маслото, нарязано на кубчета и стрийте с ръце, за да се получат трохи с големината на грахово зърно.
В отделен съд смесете киселото мляко с лимоновия сок и ледено студената вода. Добавете към брашното с маслото и омесете отново с ръце. Не месете дълго. Увийте тестото в найлоново фолио и приберете в хладилника за час.
Нарежете картофите на кръгчета, без да ги обелвате и ги сложете в тенджера със студена вода. Поставете на котлона и нека се варят в продължение на 5 минути на среден огън, след което отцедете течността.
Подредете картофените кръгчета върху дъска или в голяма чиния и оставете да изсъхнат.
Когато извадите тестото от хладилника, сложете го върху плота, посипан с брашно и разточете пласт с диаметър 25 - 28 сантиметра. С помощта на точилката го прехвърлете в подходяща тава, чието дъно сте покрили с хартия за печене.
В средата на тестото сложете пармезана, като оставите непоръсени около 5 - 6 сантиметра от всички страни.
Подредете върху сиренето кръгчетата картофи, от които предварително сте попили с хартиена кърпа излишната влага.
Следва да разпределите по повърхността размекнатото масло и подвийте краищата на тестото, за да се получи отворен квадрат. Краищата намажете с разбит с малко вода белтък и поръсете питата с малко едра сол.
Най-отгоре разпределете стръкчетата мащерка и лука.
Загрейте фурната до 180 градуса и изпечете питата в продължение на 30 - 40 минути, докато придобие красив златист цвят.
Готовата вкуснотия поръсете с нарязан магданоз или друга любима зелена подправка.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕГУЛАТПРО БИО солуцио 350 мл
Безплатна доставка за България!БИОХЕРБА ХЕРБАЛ ЛУКС ШАМПОАН УЛТРА 250 мл
911 ЛУКОВ ШАМПОАН ПРОТИВ КОСОПАД 150 мл
КАЛОИДОН гел 30 мл НАТУРФАРМА
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОБЕДНО МЕНЮ ГЮВЕЧ 220 г
АРОМАНДИСЕ ЗАМЕСТИТЕЛ НА СОЛ С МЕК ВКУС 70 г
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Баници
- Правете компрес на натъртеното място с кромид лук
- Лилави картофи - състав и полезни свойства
- Лук за борба с косопада и бърз растеж на косата
- Брамбораки - чешки картофени палачинки
- Намалете високата температура със суров картоф
- Полезни свойства и приложения на картофите
- Тиквички на фурна с домати и картофи
- Обикновено картофено нишесте против стомашно разстройство при деца
- Пилешки дробчета с лук
- Чадърест гарвански лук, Гарвански лук, Орнитогалум
Коментари към Отворена пита с картофи и лук