Ориз с праз
Необходими продукти:
1 праз (достатъчни са 3-4 парчета, общо 100-120 грама, за предпочитане само бялата част)
1 глава кромид лук
1 морков
3 с. л. ориз
4-5 с. л. зехтин
2-3 узрели домата
магданоз
сол
лимон
смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
Почистете праза, нарежете на тънки ивици и го изпържете до омекване в силно нагорещен зехтин. Добавете морковите, които сте нарязали на тънки кръгчета. Овкусете със сол и пипер. Залейте зеленчуците с вряща вода и задушете под капак за 5 минути.
Запържете лука и морковите. Отстранете ципата от доматите и ги нарежете на парчета (едри или дребни е без значение). Ако са достатъчно узрели, при приготвянето ще се превърнат в доматен сос. В противен случай може да добавите 1 с. л. доматено пюре или половин чаша доматен сок. Изпържете ги. Разрежете праза надлъжно през средата. Задушете 10 минути, ако е необходимо добавете вода. Сложете го при останалите зеленчуци. След това засипете всичко с ориз, разбъркайте, долейте вода и задушете под капак на умерен огън, докато оризът бъде готов.
Няколко минути преди ястието да бъде готово, подправете с лимоновия сок (1 с. л.), а може да го замените със сухо бяло вино.
Поставете в чиния и поръсете с нарязания магданоз. Сервира се много горещо.
Да ви е сладко!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ТЕРАЗАЛ ОРАЛ ЕВКАЛИПТ дъвчащи таблетки * 12
НовГАНЧЕВ ПЮРЕ ОБЕДНО МЕНЮ ГЮВЕЧ 220 г
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ЗЕЛЕНЧУКОВА ЯХНИЯ С ОРИЗ И ПИЛЕШКО МЕСО 220 г
МАТИСЪН АНТИОКСИДАНТНА ФОРМУЛА ОТ ЧЕРВЕНИ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ ОРГАНИК капсули * 180 МТ1462
ГАНЧЕВ ПЮРЕ СПАНАК ЯХНИЯ 190 г
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ ЗАЕШКО МЕСО СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ 190 г
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от зърнени и бобови култури
- Лук за борба с косопада и бърз растеж на косата
- Праз лук – състав и полезни свойства
- Правете компрес на натъртеното място с кромид лук
- Домат със захар и други народни рецепти при възпален пръст
- Какви са здравословните ползи на сорта ориз „Басмати“
- Ползи и вреди на червения лук
- Черен императорски ориз - защо е полезен забраненият ориз
- Домат
- Пилешко филе Капрезе
- Салата от маслини и лук
Коментари към Ориз с праз