Ориз с лук и масло

Необходими продукти:
150 грама ориз
60-70 грама олио
1-2 глави лук
300 милилитра пилешки бульон (или друг, съобразен с ястието, към което ще се предлага гарнитурата) или вода
сол на вкус
парченце масло за поднасяне
Начин на приготвяне:
Обелете и нарежете лука на ситно, сгорещете бульона.
Налейте олиото в подходящ съд и изпържете в него лука до златисто. Когато това стане, добавете ориза и разбъркайте внимателно. Налейте горещия (почти врящ) бульон, затворете съда с капак, намалете температурата и оставете гарнитурата да се приготвя в продължение на 15 минути като през това време не отваряте капака.
След това проверете готовността и наличието на течност в съда. От бульона не трябва да е останало почти нищо. Покрийте ориза с кърпа и оставете за 10 минути.
Поднесете с парченце масло.
Гарнитурата е подходящо допълнение към различни ястия. Ако те са зеленчукови, използвайте зеленчуков бульон, за говежди гозби - съответно говежди бульон и т. н.
Добре е да подберете достатъчно широк съд, за да бъде максимално тънък слоят ориз в него - така белите зрънца ще се получат по-вкусни. Друг важен момент за апетитен ориз е той да не се измива предварително. Ако все пак държите на този момент, подсушете го напълно след това.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОБЕДНО МЕНЮ ГЮВЕЧ 220 г
МАТИСЪН БИО МАСЛО ОТ КОНОПЕНО СЕМЕ 250 мл
НовРЕГУЛАТПРО БИО солуцио 350 мл
Безплатна доставка за България!БИОХЕРБА ХЕРБАЛ ЛУКС ШАМПОАН УЛТРА 250 мл
КАЛОИДОН гел 30 мл НАТУРФАРМА
АРОМАНДИСЕ ЗАМЕСТИТЕЛ НА СОЛ С МЕК ВКУС 70 г
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Гарнитури
- Гарнитури със зърнени храни и варива
- Правете компрес на натъртеното място с кромид лук
- Лук за борба с косопада и бърз растеж на косата
- Картофени шишчета с масло
- Ползи и вреди на червения лук
- Какви са здравословните ползи на сорта ориз „Басмати“
- Използвайте лук при грип и настинка
- Масло от рапица
- Лукът и чесънът - мощно оръжие срещу грип и настинка
- Хлебен пудинг
- Задушено пилешко с лук и моркови (на фурна)
Коментари към Ориз с лук и масло