Нахут с млечен сос и хрупкава пита
Парченца препечен хрупкав хляб в комбинация с млечен сос. Топло и апетитно предястие, което ще спечели вашите дегустатори.
Необходими продукти:
- 1 чаша сух нахут
- 1 голяма скилидка чесън, наситнена
- 3/4 чаени лъжички сол
- 2 чаши пълномаслено кисело мляко
- 1 и 1/2 супени лъжици зехтин екстра върджин
- 2 супени лъжици тахан
- 3 супени лъжици кедрови ядки
- 1 пълнозърнеста пита хляб
- пресен магданоз, нарязан за гарнитура
Начин на приготвяне:
Сложете нахута в голяма купа. Добавете достатъчно студена вода, за да го покрие и оставете да се накисне за 8 до 24 часа. Друг вариант е да сложите нахута в голяма тенджера и да го залеете със студена вода. Кипнете на котлона и гответе за 2 минути, след което го свалете от огъня и оставете да престои 1 час.
Отцедете нахута, прехвърлете го в голяма тенджера и добавете вода, която да го покрие. Кипнете на силен огън и намалете котлона. Гответе до омекване на зрънцата, тоест за около 30 минути.
Загрейте фурната до 200 градуса.
Намачкайте чесъна с 1/4 чаена лъжичка сол, за да направите паста. Смесете в средна купа чесновата паста с киселото мляко, тахана, 1 супена лъжица зехтин и 1/4 чаена лъжичка сол. Сложете настрана млечния сос.
Загрейте 1/2 чаена лъжичка зехтин в малък тиган на среден огън и запечете кедровите ядки. Бъркайте често за 2-3 минути или докато леко покафенеят. Прехвърлете в малка купа.
Сложете питата във фурната да се запече от двете страни до хрупкав и златист цвят. Оставете леко да се охлади, след което я разчупете на парчета.
Прецедете нахута, като запазите 1/4 чаша от водата, в която сте го варили. Върнете зърната и 1/4 чаша вода в тенджерата. Добавете 1/4 чаена лъжичка сол и разбъркайте.
Сервирайте нахута в чиния. Полейте с млечния сос, парчета пита и кедрови ядки. По желание гарнирайте с магданоз. Консумирайте ястието, докато е топло.
Да ви е вкусно!
eatingwell.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
МАТИСЪН ПРОТЕИН ОТ НАХУТ 400 г MT2809
НовРЕТРО КАФЕ С ЦИКОРИЯ прах 100 г ЗДРАВНИЦА
АНСЕСТРАЛ СУПЕРФУДС CHIEFTAIN МИКС ЗА МЪЖА 200 г
БИОХЕРБА НАТУРАЛНО БРАШНО ОТ НАХУТ 300 г
НАХУТЕНО БРАШНО 500 г ЗДРАВЕ ЗА ВАС
НАХУТ ЗЪРНО 450 г ЗДРАВЕ ЗА ВАС
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Топли предястия
- 12 ползи за здравето от нахута – едно от първите култивирани от човека растения
- Ползи за здравето от брашното от нахут
- Спанак с нахут и оризова гарнитура
- Леблебия, Нахут, Сланутък
- Пилешки гърди с нахут и спанак
- Веган майонеза от нахут
- Аквафаба – натуралният заместител на яйца
- Пикантна яхния от леща и нахут
- Бисквити с брашно от нахут, овесени ядки и банан
- Къри с нахут, грах и картофи
Коментари към Нахут с млечен сос и хрупкава пита