Млечно-яйчен десерт с лимон и канела
Необходими продукти:
1 литър пастьоризирано прясно мляко с масленост 4,5%
1 лимон
10 жълтъка
10 чаени лъжици захар на пясък
1 чаена лъжица смляна канела
1 пръчка ванилия
Начин на приготвяне:
Налейте млякото в тенджера, разрежете пръчката ванилия по дължина и изсипете семената в млякото, след това сложете и самата пръчка.
Измийте хубаво лимона с помощта на четка. Обелете кората му и я сложете в тенджерата. Поставете съда с млякото на слаб огън, докато кипне, но не варете. Изключете котлона, не сваляйте тенджерата, затворете я с капак и оставете така за 15 минути. След това извадете ванилията и лимона.
Жълтъците сложете в тенджера с дебело дъно, разбийте ги заедно със захарта до получаването на пухкава бяла маса.
Без да спирате да разбивате, прибавете горещото мляко, вливайки го на тънка струя.
Поставете тенджерата на котлона при минимална температура (може на водна баня) и нека десертът се приготвя до сгъстяване (около 15 минути), като през цялото време бъркате с тел за разбиване на яйца.
Прехвърлете крема в студена купа и оставете да се охлади до стайна температура. Разбърквайте периодично, за да не се образува "коричка" на повърхността.
Разпределете десерта в подходящи широки чашки или купички, които приберете в хладилника за поне 2 часа.
Преди да поднесете, поръсете с канела.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кремове и сладоледи
- Млечен крем-десерт с ром, кафе и ликьор
- Баварски крем с бял шоколад
- Крем брюле от бял шоколад
- Турски сутляш с яйца и ванилия на фурна
- Млечен крем с ванилия
- Млечен крем с праскови, стафиди и кашу
- Сметанов крем с бял шоколад, ягоди и вино
- Десерт от ягоди в млечен крем
- Млечно-яйчен крем
- Бананово-карамелен десерт с млечен крем
Коментари към Млечно-яйчен десерт с лимон и канела