Млечен крем-десерт с ром, кафе и ликьор
Необходими продукти:
- 3 пандишпанови блата (може да замените с бисквити или бишкоти)
- 100 грама черен шоколад
- 100 милилитра сварено натурално кафе
- 50 милилитра ром
- 100 милилитра ликьор (малинов)
- 6 жълтъка
- 150 грама захар
- 1 шушулка ванилия (или ванилов екстракт)
- 50 грама пшенично брашно
- 500 милилитра прясно мляко
Начин на приготвяне:
Налейте млякото в тенджера, като отделите около 1/2 чаена чаша. В по-голямата част от течността сложете ванилията (може да използвате ванилов екстракт) и поставете на слаб огън. Щом млякото кипне, свалете от котлона и оставете за момента.
С тел за разбиване на яйца разбъркайте жълтъците със захарта.
Към тях добавете брашното и на тънка струя налейте отделеното мляко, като не спирате да бъркате, за да се получи гладка маса.
Извадете ванилията от горещото млякото и налейте малко от него при жълтъците (отново при непрекъснато бъркане). След това изсипете сместа в млякото, което остана в тенджерата.
Поставете на много слаб огън и в продължение на 12-15 минути трябва да бъркате (с тел за разбиване на яйца), без да спирате нито за минута, защото в противен случай кремът ще загори. Консистенцията ще се получи подобна на гъста сметана.
Поставете съда в друг и покрийте със стреч фолио.
Сварете силно кафе, налейте го в дълбока чиния и добавете рома. Нека течността се охлади.
Разчупете шоколада на парчета, които разтопете на водна баня и налейте малко вода или мляко.
Разделете крема на две части и към едната добавете шоколада.
С помощта на чаша изрежете кръгчета от пандишпана, които сложете на дъното на десертни купички или чаши (използвайте стъклени, за да се виждат слоевете на десерта).
След това върху всяка основа налейте по една чаена лъжица малинов ликьор (или друг подходящ, вариант е и да разредите малинов сироп с вода).
Върху пандишпановия слой сложете по една чаена лъжица от шоколадовия крем.
Следва второ тестено кръгче, притиснете го и налейте от сместа кафе и ром.
Ред е на белия крем и продължете в същата последователност, докато чашката се напълни.
Украсете десерта по избор и приберете в хладилника за няколко часа или за една нощ.
На следващия ден ще е още по-вкусен, защото пандишпанът ще е поел добре кафето, ликьора и шоколада.
Да ви е вкусно!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: povarenok.ru
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кремове и сладоледи
- Баварски крем с бял шоколад
- Крем брюле от бял шоколад
- Турски сутляш с яйца и ванилия на фурна
- Млечен крем с ванилия
- Млечен крем с праскови, стафиди и кашу
- Млечно-яйчен десерт с лимон и канела
- Сметанов крем с бял шоколад, ягоди и вино
- Десерт от ягоди в млечен крем
- Млечно-яйчен крем
- Бананово-карамелен десерт с млечен крем
Коментари към Млечен крем-десерт с ром, кафе и ликьор