Начало Хранене Рецепти Десерти Кремове и сладоледи Млечен крем-десерт с ром, кафе и ликьор

Млечен крем-десерт с ром, кафе и ликьор

Млечен крем-десерт с ром, кафе и ликьор - изображение

Необходими продукти:

  • 3 пандишпанови блата (може да замените с бисквити или бишкоти)
  • 100 грама черен шоколад
  • 100 милилитра сварено натурално кафе
  • 50 милилитра ром
  • 100 милилитра ликьор (малинов)
  • 6 жълтъка
  • 150 грама захар
  • 1 шушулка ванилия (или ванилов екстракт)
  • 50 грама пшенично брашно
  • 500 милилитра прясно мляко

 яйца

Начин на приготвяне:

Налейте млякото в тенджера, като отделите около 1/2 чаена чаша. В по-голямата част от течността сложете ванилията (може да използвате ванилов екстракт) и поставете на слаб огън. Щом млякото кипне, свалете от котлона и оставете за момента.

прясно мляко

С тел за разбиване на яйца разбъркайте жълтъците със захарта.

жълтък

Към тях добавете брашното и на тънка струя налейте отделеното мляко, като не спирате да бъркате, за да се получи гладка маса.

прясно мляко

Извадете ванилията от горещото млякото и налейте малко от него при жълтъците (отново при непрекъснато бъркане). След това изсипете сместа в млякото, което остана в тенджерата.

прясно мляко

Поставете на много слаб огън и в продължение на 12-15 минути трябва да бъркате (с тел за разбиване на яйца), без да спирате нито за минута, защото в противен случай кремът ще загори. Консистенцията ще се получи подобна на гъста сметана.

крем

Поставете съда в друг и покрийте със стреч фолио.

Сварете силно кафе, налейте го в дълбока чиния и добавете рома. Нека течността се охлади.

Разчупете шоколада на парчета, които разтопете на водна баня и налейте малко вода или мляко.

шоколад

Разделете крема на две части и към едната добавете шоколада.

шоколад

С помощта на чаша изрежете кръгчета от пандишпана, които сложете на дъното на десертни купички или чаши (използвайте стъклени, за да се виждат слоевете на десерта).

пандишпан

пандишпан

След това върху всяка основа налейте по една чаена лъжица малинов ликьор (или друг подходящ, вариант е и да разредите малинов сироп с вода).

ликьор

Върху пандишпановия слой сложете по една чаена лъжица от шоколадовия крем.

шоколад

Следва второ тестено кръгче, притиснете го и налейте от сместа кафе и ром.

Ред е на белия крем и продължете в същата последователност, докато чашката се напълни.

Украсете десерта по избор и приберете в хладилника за няколко часа или за една нощ.

крем

На следващия ден ще е още по-вкусен, защото пандишпанът ще е поел добре кафето, ликьора и шоколада.

Да ви е вкусно!

За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: povarenok.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиСнимки