Сладко от глухарчета: рецепти и технологии за приготвяне
Глухарчетата, събрани от екологично чисти местности, се използват в народната медицина в борбата с редица заболявания. Предлагаме ви да си направите домашно сладко от лековитото растение, дори да не вярвате в полезните му свойства, защото готовият продукт, който ще получите, ще ви спечели с приятния си вкус.
Сладко от глухарчета със захарен сироп
За тази рецепта ви трябват само от жълтите листенца на растението:
- 350–400 цветчета глухарче
- 1 килограм захар
- 2 чаени чаши вода
- сок от 1/2 или 1 лимон
Приготвяне
Сварете сироп от водата и захарта. От глухарчетата вземете цветчетата, използва се само жълтата част. Сложете ги в сиропа и варете в продължение на 20 минути. 2-3 минути преди края на приготвянето добавете лимоновия сок. Свалете съда от котлона и след като сладкото изстине, прецедете с помощта на цедка или марля. Разпределете в бурканчета и стерилизирайте.
Стерилизирането на бурканчетата за съхранение на зимнина е важен момент, който не трябва да се пренебрегва. |
Сладко от глухарчета с цели цветчета
Може да направите сладко от растението, като не отделяте зелената част от цветчетата, но тогава е необходимо да изплакнете глухарчетата няколко пъти, след което да ги залеете с вода и да ги оставите в нея за една нощ или най-добре за едно денонощие. Това ще премахне горчивината, която придава растението. Поставете чиния върху главичките, за да не изплуват, а водата сменете 2-3 пъти, независимо дали цветчетата ще престоят в нея нощ, или цяло денонощие.
Когато това време изтече, отново изплакнете глухарчетата, сложете ги в тенджера, залейте с вода и нека съдържанието кипне на тих огън. След това намалете до минимум температурата на котлона и варете в продължение на четвърт час. Премахнете съда от котлона и оставете сместа да се охлади напълно.
Прецедете течността (може да използвате марля), към нея прибавете захарта, сока от лимон (може да използвате сок от половин цитрус и 1/3 чаена лъжица лимонтузу).
Поставете съда на бавен огън и варете в продължение на час, като периодично разбърквайте.
След изтичане на посоченото време, отстранете тенджерата от котлона и разпределете подобното на мед сладко в предварително подготвени и стерилизирани бурканчета, които затворете веднага.
Сладкото от глухарчета е своеобразен варинат за приготване на "изкуствен мед" от растението. Продуктът се характеризира със същите здравни ползи като натуралният пчелен мед от глухарчета, които запазват свойствата си и след термична обработка. Ако ви притеснява наличието на захар в продукта, може да я замените с мед.
Времето на варене е ориентировъчно, наблюдавайте консистенцията на сладкото. Тя не трябва да е прекалено гъста, защото тогава ще се кристализира (захароса). Ако е много течна, сладостта може да се вкисне.
Сладко от глухарчета, приготвено без варене
Ароматно сладко от растението може да се приготви и без варене (студена технология). Така в готовия сладък продукт ще се запазят всички полезни свойства на глухарчето. Рецептата за приготвяне не е сложна, но трябва да се въоръжите с търпение за подготовката на цветчетата, защото те изискват малко повече внимание. Освен това е нужно време, докато сладкото бъде напълно готово.
- Набавете си 500 грама цветове от глухарчета и 750 грама захар.
- След като сте набрали достатъчно от растението и с ножица сте отрязали само цветовете, следва да отделите жълтите листенца от тях и да ги сложите в буркан.
- Ако отделите добре жълтата част от зелената, е достатъчно да изплакнете със студена вода листенцата, защото само цветчетата няма да имат горчивина.
- Засипете ги със захарта. Може да заместите сладките кристалчета с течен мед и да разбъркате.
- Оставете сместа да престои три дни, като я разбърквате по няколко пъти дневно (захарта трябва се разтвори). Ако използвате мед, ежедневно бъркане не се налага.
Освен сладко, от глухарчета се приготвят мармалади, салати и дори вино. |
- След това разпределете сладкото от глухарчета в малки бурканчета, които да бъдат задължително сухи и стерилизирани. Затворете ги и обърнете с дъното нагоре. Оставете така в продължение на две седмици.
Сладкото е готово. Вече може да го консумирате или да приберете в хладилника за съхранение.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
БИОДОКТОР ХЕПАТО - ЗА ЧЕРНОДРОБНА СИСТЕМА солуцио 50 мл
ЛИДИЯ ФАРМА ТИНКТУРА ГЛУХАРЧЕ 100 мл
МЕДБИО + ЗА СТАВИ капсули * 70
Безплатна доставка за България!ХАРМОНИЗАН флакон 25 мл * 14
СОУ СИМПЪЛ БИЛКОВ ЧАЙ ACNE GONE 100 г
НовПЛАНТИС ДЕТОКС ХРАНОСМИЛАНЕ капсули * 60 038255
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Консерви
- Още идеи
- Добавки за здрав черен дроб (хепатопротектори)
- Глухарче, Радика
- Мед от глухарче – природен еликсир в бурканче
- Глухарче: произход на името
- Накиснете листата от глухарче във вода, за да премахнете горчивия им вкус
- Нежелани реакции между глухарчето и някои лекарства
- Заздравете косата си с отвара от глухарче
- Защитете организма си с кафе от корен на глухарче
- Вино от глухарчета с лимонови кори и стафиди
- За възстановяване след инсулт използвайте уникална рецепта с глухарче
Коментари към Сладко от глухарчета: рецепти и технологии за приготвяне