Медена баклава с шоколад и стафиди
Необходими продукти:
100 грама тъмни стафиди
4 супени лъжици мед (или повече)
3 супени лъжици пудра захар
500 грама бутер тесто
2 яйца
1/2 чаена лъжица смляна канела
120 грама орехови ядки
50 грама шоколадови капки
щипка сол
Начин на приготвяне:
Отделете жълтъците от белтъците. Жълтъците оставете за намазване на повърхността на баклавата, а белтъците разбийте на пяна заедно с пудрата захар, щипка сол и канелата.
Измийте стафидите, залейте ги с вряща вода, отново изплакнете и подсушете.
Начупете ореховите ядки на парчета и ги изпечете.
Разделете тестото на 3 равни части и всяка от тях разточете много тънко според големината на тавата. Колкото по-тънки са пластовете, толкова по-добре (около 1 мм). След като разпределите лист тесто в съда, надупчете го с помощта на вилица и изпечете във фурната до златисто при температура от 180 градуса (за около 10-15 минути). Щом бъде готова, извадете от тавата и на дъното й сложете втория лист (той ще бъде основата).
Намажете листа тесто с половината от разбитите белтъци, поръсете с част от стафидите, шоколадовите капки и ореховите ядки.
Отгоре сложете изпеченото тесто и го притиснете с ръка.
Покрийте с останалата белтъчена маса и поръсете с орехи, шоколад и стафиди.
Завършете подредбата с третия пласт бутер тесто, който не е изпечен предварително.
Подвийте краищата, за да се затвори баклавата от всички страни. Нарежете на ромбове, като разрезите да не достигат основата, а преминат само пред горните два листа тесто.
Намажете повърхността с разбитите жълтъци, към които може да добавите малко вода.
В средата на всяко парче сложете по една орехова ядка и изпечете баклавата в загрята до 180 градуса фурна до зачервяване. Приблизителното време е около 25 минути.
Междувременно, ако се налага затоплете малко меда, но не нагрявайте силно, тъй като при висока температура той губи полезните си свойства. Използваното количество не е строго определено, то зависи от вашите вкусови предпочитания.
Щом баклавата е готова, разрежете парчетата по контурите и полейте с меда, докато е още топла.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ЕН - ТИ - ТУС С МЕД И ЛИМОН таблетки за смучене * 20 ЕКОФАРМ
АНСЕСТРАЛ СУПЕРФУДС ЛУНА АКТИВИРАНО И СУРОВО КРЪНЧИ 250 г
АНСЕСТРАЛ СУПЕРФУДС ЗДРАВОСЛОВЕН ДЕСЕРТ БЕЗ ДОБАВЕНА ЗАХАР 40 г
БИЛКА ЧУДОДЕЙКА ТИНКТУРА БИЛКОВ ЩИТ АБ 100 мл
Е ЛЕК ДАЙВА МЕХЛЕМ С ОРЕХОВИ ЛИСТА ЗА УМОРЕНИ КРАКА 40 мл
ДЖО ЕНД ДЖО КАПКИ НА ДР. БАХ №19 МЕНОПАУЗА 30 мл
НовРЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Баклави и сиропирани сладкиши
- Лечение при ангина (остър тонзилит)
- Компрес с мед срещу кашлица при деца
- Орехи - ползи и вреди
- Домашно лечение на синузит с чесън и мед
- Печени дюли с мед, орехи и стафиди
- Отслабване с мед и канела
- Крем-десерт с маскарпоне и бисквитки в шоколад
- Бърз лек със сода и мед срещу болезнените афти
- Шоколадови блокчета с извара и ягодово сладко
- Черен орех
Коментари към Медена баклава с шоколад и стафиди