Начало Хранене Рецепти Предястия Топли Лимонови картофи с маслини Каламата

Лимонови картофи с маслини Каламата

Лимонови картофи с маслини Каламата - изображение

Печените картофи са неизменна част от българската трапеза. Предлагаме ви да обогатите вкуса с лимонов сок и маслини Каламата и да опитате едно колкото познато, толкова и ново и необичайно ястие. Ето как да пригответе лимоновите картофки с маслини.

Необходими продукти:

  • 5 жълти картофа
  • 1/2 чаена чаша вода
  • 1/4 чаена чаша зехтин екстра върджин
  • 4 скилидки чесън - смачкани с преса за чесън
  • 1/2 чаена лъжица готварска сол
  • 1/2 чаена лъжица прясно смлян черен пипер
  • 1/2 чаена лъжица изсушен риган
  • 1/2 чаена лъжица сладък червен пипер
  • 1 лимон (сока и кората)
  • 1/ 2 чаена чаша маслини Каламата (25-30 броя), обезкостени
  • 1/2 чаена чаша плосколистен магданоз

Начин на приготвяне:

Измийте и нарежете картофите, намазнете ги и ги подправете с подправките (без магданоза). Разпределете ги равномерно в голяма тава за печене, покрита са хартия и излейте водата при тях. Разпределете маслините из цялата тава и смачкайте 4-те скилидки чесън. Разбъркайте картофите и ги сложете във фурната.

Печете на 200 градуса за 30 минути, докато картофите покафенеят. Ако има, нужда добавете още половин чаша вода.

Обърнете картофите и ги запечете за още 30 минути, докато станат хрупкави и придобият аптетина коричка и от двете страни. Сервирайте ги поръсени с листенцата от магданоза.

За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: food52.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиХрани и ястияЗдравни съветиАлтернативна медицинаНовиниЛюбопитноИсторияБотаникаЛайфстайлСнимкиДиетиЛечения