Лешникова торта с шоколад и еспресо
Необходими продукти:
- 80 грама натрошен черен шоколад
- 160 милилитра топло еспресо кафе
- 35 грама натурално какао
- 125 грама прясно мляко
- 200 грама брашно
- 10 грама бакпулвер + 5 грама сода за хляб
- 1/4 чаена лъжичка сол
- 60 грама меко масло
- 225 грама кафява захар
- 1 супена лъжица есенция от лешници
- 2 яйца
за крема
- 150 грама черен шоколад
- 120 грама белтъци
- 150 грама пудра захар
- 200 грама меко масло
- 1/2 супена лъжица инстантно кафе
- 5 грама ванилия на прах
- щипка сол
за ганаша
- 50 грама черен шоколад
- 75 милилитра сладкарска сметана за разбиване
- 10 грама масло
- шоколадови пръчици за украса
Начин на приготвяне:
Разтопете шоколада, прибавете кафето, какаото, лешниковата есенция. В друг съд разбийте яйцата със захарта, маслото и прясното мляко. Комбинирайте двете смеси, разбъркайте внимателно и прибавете към брашното, смесено със солта и набухвателите.
Изсипете сместа в намаслена и набрашнена форма за торта, загрейте фурната на 180 градуса и изпечете блатовете. Охладете и ги разрежете на три части. Направете крема така: разбийте белтъците с пудрата захар, прибавете разтопен и охладен шоколад, масло, кафе, ванилия и щипка сол.
Разбийте до получаването на гладка смес и намажете блатовете с нея. Останалата част сложете в шприц и оставете настрана. За да приготвите ганаша разтопете шоколада, охладете и го смесете със сметаната и маслото.
Разбийте с миксер и с получената смес глазирайте най-горния блат. Украсете с помощта на шприца във форми по избор и поръсете с шоколадовите пръчици. Охладете, разрежете и поднесете тортата.
Да ви е сладко!
Източник: domesticgothess.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Торта с мус от три шоколада
- Шоколадова торта с маслен крем
- Лесна торта с шоколадова глазура и коняк
- Лесна шоколадова торта с домашни блатове
- Шоколадова торта от ядки без брашно
- Шоколадова торта с крем от бял и черен шоколад
- Торта брауни
- Дяволска торта с крем Ганаш
- Френски шоколадов десерт
- Сиропирана шоколадова торта с коняк и орехи
Коментари към Лешникова торта с шоколад и еспресо