Лесен ягодов мус

Ягодите са сред най-популярните плодове, които днес влизат в списъка със "суперхрани". Ароматни и вкусни, те са обичани от малки и големи. Със сочните плодчета се приготвят най-различни десерти, сладкиши, торти, алкохолни и безалкохолни напитки, а в Ягодовия Музей, намиращ се в Белгия (да, има такъв), може да откриете дори бира от ягоди. Няма да ви предлагаме да си правите плодово пиво, но ще ви дадем идея за приготвяне на ягодов мус с аромат на рози и мента. Разбира се, плодовете се съчетават прекрасно със сметана, затова сме я включили в рецептата, както и плътно крема сирене, което ще даде подходящата консистенция на десерта. С помощта на желето в състава всичко придобива завършен и съвършен вид.
За да приготвите ягодовия мус, са ви необходими:
- 2 листа ягодов желатин
- 300 милилитра гореща вода
- 150 грама нарязани ягоди
- 1 супена лъжица розова вода
- 1 чаена чаша сладкарска сметана за разбиване
- 190 грама крема сирене
- няколко пресни ягоди за украса
- ментови листенца за украса
Как се прави мусът от ягоди със сметана и крема сирене
Сложете желатиновите листа в купа и добавете горещата вода. Разбъркайте добре, за да се разтвори напълно желатинът и оставете да се охлади.
През това време сложете в блендер всички останали съставки, без тези за украсата, и разбийте до получаването на гладък крем. Комбинирайте двете смеси, разбъркайте и пресипете във форма по избор.
Охладете за 4-5 часа, извадете от формата и украсете с разполовени или цели ягодки и листенца мента. Разрежете, поднесете и с удоволствие хапнете.
Няколко съвета, които може да ви бъдат от полза при приготвяне на ягодовото желе
- Бихте могли да заместите ягодите с друг сезонен плод по ваш избор, важното е той да бъде пресен и мек, добре узрял и без твърда обвивка. Това е необходимо, за да може да се получи крем-ефектът след блендиране. Ако използвате твърди алтернативи, пюрето, което се получава след смилане, няма да бъде хомогенно и гладко.
- В случай ме не ви допада розовият аромат, заместете го с есенция според вкуса ви.
- Крема сиренето, което използвате за направата на плодовия десерт, трябва да бъде "чисто", без добавки, примеси и аромати, за да не повлияе на вкуса на крайния резултат.

Да ви е сладко!
chokolatpimienta.com
Снимки: chokolatpimienta.com; pixabay.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
АЛКЕМИЛА ХИДРАТИРАЩ ПОЧИСТВАЩ МУС 150 мл
БИ ТЕН МУС ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА ТЕН TAN GO AWAY 200 мл
НовАЛКЕМИЛА УСПОКОЯВАЩ ПОЧИСТВАЩ МУС 150 мл
ГЕВОЛ MED ЕКСПРЕС МУС ЗА СУХА КОЖА 125 мл
ТЕНА ИЗМИВАЩА ПЯНА 3 в 1 БЕЗ ИЗПЛАКВАНЕ 400 мл
СТ. МОРИЦ ПРОФЕШЪНЪЛ ПРОЗРАЧЕН МУС АВТОБРОНЗАНТ CLEAR MEDIUM-DARK 200 мл
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кремове и сладоледи
- Ягода – състав и ползи за здравето
- Горска ягода, Дива ягода, Зуница, Звоница, Пламеница, Плюскавица, Плашунка
- Ягодов сладкиш в тортила питка
- Бирен коктейл с ягоди и лимонов сок
- Аптека "Еова", с. Ягода
- Ягодова Кайпироска
- Салата с ягоди, киноа и кейл
- Плодово желе с ягоди, малини и къпини
- Мус от крема сирене с краставици и копър
- Млечен мус с козе сирене и сладко от дюли
Коментари към Лесен ягодов мус