Начало Хранене Рецепти Тестени изделия Макаронени изделия Лазаня с гъби, спанак, картофи и сирена

Лазаня с гъби, спанак, картофи и сирена

Лазаня с гъби, спанак, картофи и сирена - изображение

Необходими продукти:

  • 18 листа лазаня
  • 700 грама картофи
  • 300 грама моркови
  • 500 грама гъби по ваш избор
  • 1 килограм спанак
  • 2-3 глави лук
  • 200 грама моцарела
  • 200 грама пармезан
  • 1 литър сос Бешамел
  • сол и черен пипер

За соса:

  • 50 грама краве масло
  • 5-6 супени лъжици брашно
  • 1 литър прясно мляко
  • черен пипер, индийско орехче и сол


Начин на приготвяне:

Задушете спанака до готовност (или докато се изпари всичката течност, ако използвате замразен).

Отделно изпържете ситно нарязания лук за 5 минути, след което към него прибавете нарязаните гъби и гответе продуктите в продължение на 10 минути.

Картофите и морковите обелете и сварете до пълно готовност, намачкайте ги, като не е необходимо да получавате еднородната консистенция на пюре.

Направете сос Бешамел, като първо разтопите маслото в подходящ съд, след това добавете брашното на части и разбъркайте добре, за да може мазнината да поеме сухата съставка. Резултатът е малко парче, наподобяващо пластилин. Оставете го за кратко върху котлона, след което започнете бавно да увеличавате размера му, като наливате горещото прясното мляко на части и разбърквате старателно след добавянето на всяка.

Накрая подправете с черен пипер, индийско орехче и подсолете.

Време е за сглобяване на лазанята.

Вариантите са два: или да подреждате листата лазаня, като намазвате всеки от тях със соса, или да потопите корите в бешамела, преди да ги сложите в тавата.

В случая избираме втория за направата на лазанята. Потопете част от листата в млечната течност и ги подредете в съда, в който ще изпечете ястието. По повърхността им разпределете половината от лука с гъбите, следва 1/2 от сместа от картофи и моркови.

За да не бъде зеленчуковият слой прекалено сух, залейте го с малко (3-5 супени лъжици) от соса.

Ред е на половината от спанака и поръсете с настъргания пармезан.

Следва още един слой от кори, отново предварително потопени в Бешамел, върху него повторете разпределението на продуктите в същата последователност, както вече направихте след първия ред листа.

Завършете подредбата с трети пласт от тестото, който покрийте с настърганата моцарела.

Поставете съда в сгорещена на 180 градуса фурна за 20-30 минути. Ще се получи такава препечена коричка, каквато виждате на следващата снимка.

лазаня

Може да поднесете лазанята веднага, защото едва ли ще можете да й устоите. Ако имате търпение обаче, ще се насладите на едно още по-прекрасно кулинарно изпълнение, защото колкото повече престои ястието, толкова по-вкусно ще стане. На втория ден след приготвянето тази лазаня е най-неустоима.

лазаня

За финал ще кажем, че готовото ястие е с тегло около 4 килограма.


Добър апетит!

 

За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: recipe.org.ua

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЛюбопитно