Лазаня с гъби, спанак, картофи и сирена

Необходими продукти:
- 18 листа лазаня
- 700 грама картофи
- 300 грама моркови
- 500 грама гъби по ваш избор
- 1 килограм спанак
- 2-3 глави лук
- 200 грама моцарела
- 200 грама пармезан
- 1 литър сос Бешамел
- сол и черен пипер
За соса:
- 50 грама краве масло
- 5-6 супени лъжици брашно
- 1 литър прясно мляко
- черен пипер, индийско орехче и сол
Начин на приготвяне:
Задушете спанака до готовност (или докато се изпари всичката течност, ако използвате замразен).
Отделно изпържете ситно нарязания лук за 5 минути, след което към него прибавете нарязаните гъби и гответе продуктите в продължение на 10 минути.
Картофите и морковите обелете и сварете до пълно готовност, намачкайте ги, като не е необходимо да получавате еднородната консистенция на пюре.
Направете сос Бешамел, като първо разтопите маслото в подходящ съд, след това добавете брашното на части и разбъркайте добре, за да може мазнината да поеме сухата съставка. Резултатът е малко парче, наподобяващо пластилин. Оставете го за кратко върху котлона, след което започнете бавно да увеличавате размера му, като наливате горещото прясното мляко на части и разбърквате старателно след добавянето на всяка.
Накрая подправете с черен пипер, индийско орехче и подсолете.
Време е за сглобяване на лазанята.
Вариантите са два: или да подреждате листата лазаня, като намазвате всеки от тях със соса, или да потопите корите в бешамела, преди да ги сложите в тавата.
В случая избираме втория за направата на лазанята. Потопете част от листата в млечната течност и ги подредете в съда, в който ще изпечете ястието. По повърхността им разпределете половината от лука с гъбите, следва 1/2 от сместа от картофи и моркови.
За да не бъде зеленчуковият слой прекалено сух, залейте го с малко (3-5 супени лъжици) от соса.
Ред е на половината от спанака и поръсете с настъргания пармезан.
Следва още един слой от кори, отново предварително потопени в Бешамел, върху него повторете разпределението на продуктите в същата последователност, както вече направихте след първия ред листа.
Завършете подредбата с трети пласт от тестото, който покрийте с настърганата моцарела.
Поставете съда в сгорещена на 180 градуса фурна за 20-30 минути. Ще се получи такава препечена коричка, каквато виждате на следващата снимка.
Може да поднесете лазанята веднага, защото едва ли ще можете да й устоите. Ако имате търпение обаче, ще се насладите на едно още по-прекрасно кулинарно изпълнение, защото колкото повече престои ястието, толкова по-вкусно ще стане. На втория ден след приготвянето тази лазаня е най-неустоима.
За финал ще кажем, че готовото ястие е с тегло около 4 килограма.
Добър апетит!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: recipe.org.ua
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Макаронени изделия
- Лазаня със зелеви листа и телешка кайма
- Лазаня с тортила, чедър и кайма
- Джоб пица с кори за лазаня
- Домашни кори за лазаня (класическа рецепта)
- Лесна лазаня с песто и маскарпоне
- Лесна лазаня с патладжан и рикота
- Спираловидна лазаня с бекон и сос бешамел
- Бяла лазаня с пилешко
- Лазаня със спанак и тиквички
- Лазаня с макарони, телешко и кашкавал
Коментари към Лазаня с гъби, спанак, картофи и сирена