Лазаня болонезе с бешамел, пармезан и моцарела

Необходими продукти:
- 20 милилитра олио
- 30 грама листа лазаня
- 300 грама телешка кайма
- 60 грама пармезан
- 1/2 морков
- 60 грама моцарела
- 20 грама брашно
- 3 супени лъжици доматено пюре
- 1 глава лук
- 100 грама консервирани домати в собствен сос или настъргани пресни
- 1 1/2 чаена лъжица захар
- 100 милилитра сухо червено вино
- 1/2 чаена лъжица смлян черен пипер
- 20 грама масло
- шипка индийско орехче
- 100 милилитра прясно мляко
- сол
Начин на приготвяне:
Нарежете ситно зеленчуците или ги смелете. Изсипете ги в тиган с нагорещеното олио и запържете. Добавете каймата и разбъркайте. Прибавете доматеното пюре, а три-четири минути по-късно налейте виното и когато от него остане 1/3 прибавете настърганите или консервирани домати. Оставете сместа да се задушава за около 40 минути, като поддържате температурата на котлона слаба. Подправете плънката със захарта, солта и черния пипер.
Докато тя се приготвя, направете сос Бешамел. Първо разтопете маслото, в него изсипете брашното и бъркайте непрекъснато около минута. След това налейте прясното мляко и сварете соса на бавен огън. В края на приготвянето подправете с щипка индийско орехче и сол.
На дъното на дълбока форма налейте малко от Бешамела, след това сложете един лист лазаня, намажете го със соса, разпределете слой от каймата и поръсете с настъргани пармезан и моцарела. Продължете да разполагате продуктите в същата последователност, докато се изчерпат. Завършете с Бешамел и сирена.
Покрийте формата с фолио и поставете във фурната за 20 минути (при 160 градуса). След това махнете алуминиевия лист и върнете лазанята да се допече и по повърхността й да се образува неустоима коричка.
Добър апетит!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: pokushay.ru
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Макаронени изделия
- Лазаня със зелеви листа и телешка кайма
- Лазаня с тортила, чедър и кайма
- Джоб пица с кори за лазаня
- Домашни кори за лазаня (класическа рецепта)
- Лесна лазаня с песто и маскарпоне
- Лесна лазаня с патладжан и рикота
- Спираловидна лазаня с бекон и сос бешамел
- Бяла лазаня с пилешко
- Лазаня със спанак и тиквички
- Лазаня с макарони, телешко и кашкавал
Коментари към Лазаня болонезе с бешамел, пармезан и моцарела