Лава кейк с шоколад и вино
Тези неустоимо вкусни лава кейкове са комбинация от два любими на всички ни продукта - червено вино и шоколад. Когато с вилица забодете кейковете, ще откриете, че в центъра им се крие приятен течен шоколад, съчетан перфектно с вино. Необходими са ви само 30 минути, за да ги приготвите.
Необходими продукти:
- 1-2 супени лъжици кокосово масло (за намазване)
- 100 грама черен шоколад, едро нарязан
- 5 супени лъжици масло
- 2 супени лъжици червено вино
- 2 големи яйца
- 1 яйчен жълтък
- 1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
- 1/4 чаена лъжичка сол
- 6 супени лъжици пудра захар
- 5 супени лъжици брашно
- 1 супена лъжица какао на прах, неподсладено
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 160 градуса.
Намажете 6 формички за мъфини с кокосово масло.
Разтопете в микровълнова фурна или на водна баня 80 грама шоколад и 4 супени лъжици масло в голяма купа. Оставете леко да се охлади. Добавете към разтопения шоколад виното, яйцата, жълтъка, ванилията и солта и разбъркайте до хомогенност с телена лъжица. Пресейте пудрата захар, брашното и какаото в шоколадовата смес и разбъркайте с телена лъжица до получаване на гладка смес.
Разпределете я равномерно във формичките за мъфини.
Изпечете лава кейковете от 8 до 10 минути. Оставете да се охладят на телена поставка за около 2 минути.
Разтопете останалите 20 грама шоколад с 1 супена лъжица масло в малка купа в микровълнова фурна или на водна баня. Добавете 1 супена лъжица вино и с шпатула разбъркайте.
Сервирайте, като извадите кейковете от формичките и ги обърнете с дъното нагоре. Ако е нужно отлепете ги от съдовете с нож. Полейте лава кейковете с разтопената шоколадова глазура. Сервирайте и консумирайте, докато са топли.
Да ви е сладко!
eatingwell.com
Коментари към Лава кейк с шоколад и вино