Кюфтета от леща с булгур и сос от тахан
Необходими продукти:
- 150 грама булгур
- 2 супени лъжици зехтин
- 1 малка глава лук, нарязана на ситно
- 1 стрък целина, нарязан на ситно
- 1 супена лъжица доматено пюре
- 1 чаена лъжица кимион
- 1/2 чаена лъжица сух лют пипер на люспи
- 2 смачкани скилидки чесън
- 150 грама червена леща
- 425 милилитра зеленчуков бульон
- шепа магданоз, нарязан на ситно
- 4 супени лъжици тахан
- сокът на 1 лимон
- 200 грама червено зеле, нарязано на тънко
Начин на приготвяне:
Булгура сложете в купа и го покрийте с топла вода (около 40 градуса) и го оставете да престои 15 минути, след което отцедете.
Сложете половината зехтин в касерола и запържете лука за 8 минути, докато омекне. Прибавете доматеното пюре, кимиона, лютивия пипер и 1 смачкана скилидка чесън. След минута прибавете лещата и зеленчуков бульон. Сварете до готовност под капак - за около 20 минути.
Изключете котлона и махнете капака. Оставете върху изключения котлон за 10 минути, докато лещата абсорбира течността. Прибавете булгура и 1/2 от нарязания на ситно магданоз. Разбъркайте добре и подправете със сол и пипер на вкус.
Вземете по 1 чаена лъжица от сместа и оформете от това количество малко кюфтенце. Подредете ги в застлана с хартия за печене тава.
Печете ги на 200 градуса в предварително стоплена фурна за около 20-25 минути, докато станат златисти.
Останалата скилидка чесън смачкайте и овкусете с нея тахана. Прибавете 1 супена лъжица лимонов сок и 125 милилитра вода. Разбъркайте, за да се получи сос, който подправете със сол и пипер на вкус.
Останалия магданоз прибавете към тънко нарязаното зеле и добавете останалия лимонов сок.
Сервирайте кюфтенцата със салатата и соса от тахан.
realfood.tesco.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Топли предястия
- Кюфтета от нахут и булгур
- Кюфтета от леща и кускус в доматен сос с чесън
- Кюфтета от боб и картофи
- Кюфтета от киноа и булгур с пармезан
- Кюфтета от нахут с чесън и магданоз
- Пикатни кюфтета с черен боб и доматен сос
- Бобени кюфтета
- Кюфтенца от патладжан и нахут
- Панирани нахутени кюфтенца с млечен сос
- Кюфтета от леща с домати и стафиди
Коментари към Кюфтета от леща с булгур и сос от тахан