Кроасани с топено сирене и кашкавал
Начин на приготвяне:
50-60 гр масло (30-40 гр за тестото и 10-20 гр за намазване)
100 гр топено сирене
100 гр извара
100 мл топла вода
0,5 ч. л. захар
0,5 ч. л. суха мая
2,5-3,0 ч. л. брашно
40-50 гр кашкавал
сол (едра)
1 яйце за намазване
Начин на приготвяне:
Настържете кашкавала на ситно ренде. Оставете маслото да се размекне до консистенция на сметана, но не разтопявайте. Отделете 30-40 гр за тестото, а останалото оставете за намазване. Разтворете захарта и маята в топла вода и изчакайте 7-10 минути, за да се разтвори маята. Топеното сирене и изварата трябва да бъдат на стайна температура или леко топли. Поставете съда с изварата и топеното сирене в друг с много топла вода за 30 минути (когато са топли те се смесват много добре), а е и хубаво за тестото.
Смесете сиренето и изварата, прибавете размекнатото масло, разбъркайте. Пресейте 2,5 ч. ч. брашно върху сместа и замесете тесто. Месете в продължение на 5-7 минути, поръсвайки плота с брашно. Тестото е много меко и ще се залепя малко по ръцете, но да се работи с него е удоволствие. Разделете го на две части. Поръсете плота с брашно, също и мъничко едната част от тестото, за да не залепва по точилката.
Разточете под формата на кръг с дебелина около 5-7 мм, намажете го целия с размекнатото масло. Разточването трае буквално няколко секунди, защото тестото е податливо. Поръсете повърхността с настъргания кашкавал и разрежете кръга на 8 триъгълника. Всеки от тях навийте на рулце (рогче), започвайки от широката част към тясната. Същото направете и с останалото тесто.
Подредете кроасаните в тава, покрийте с фолио и оставете за около 30-40 минути на топло, но не горещо място, за да втасат. Преди да изпечете, намажете с разбитото яйце и сложете по съвсем мъничко едра сол отгоре. Солта ще придаде по-специфичен вкусов нюанс, когато кристалчето се усети при консумацията.
Сложете кифличките във фурната при 180 градуса и печете в продължение на 20-25 минути, до образуването на златист цвят.
Тези кроасани са най-вкусни, когато са пресни и топли, затова изчакайте да изстинат малко, поднесете и им се насладете.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Бутер кроасани с шунка и кашкавал
- Солени мини кроасани със сирене и кашкавал
- Солени бутер кроасани с бекон, царевица и кашкавал
- Бутер кроасани с шунка, кашкавал и домат
- Кроасани с крем тирамису и домашно маскарпоне
- Френски кроасани с вишнев конфитюр
- Хрупкави кроасани с шоколад, банан и лешници
- Кроасан със заквасена сметана
- Италиански кроасани с конфитюр от дюли
- Кроасани с кашкавал и сусам
Коментари към Кроасани с топено сирене и кашкавал