Крингъл - датски сладкиш с канела и ядки

Крингъл не е много известен сладкиш, но произход датира от 13 век в Дания. Думата крингъл (kringle) произхожда от старата норвежка дума "Kringla", която означава кръг. Този сладкиш е обявен за официална храна на Уисконсин. Тяхната версия е от многолистно тесто, за чиято направа са необходими три дена. Но за изпълнението на тази рецепта няма да се нуждаете от толкова много време. Пълнежът е маслена комбинация от пекани и канела.
Необходими продукти:
за тестото:
- 2 чаени чаши брашно
- 4 супени лъжици захар
- 2 чаени лъжици суха мая
- 1 чаена лъжица смлян кардамон
- 6 супени лъжици масло
- 1 голямо яйце
- 5 супени лъжици леко затоплено прясно мляко
- 1 яйце за намазване
за плънката:
- 6 супени лъжици размекнато масло
- 5 супени лъжици нарязани на ситно ядки пекан (може да сложите орехи или други ядки по избор)
- 5 супени лъжици захар
- 2 чаени лъжици канела
за глазурата:
- 3/4 чаена чаша пудра захар
- 3-4 супени лъжици прясно мляко
Начин на приготвяне:
Най-напред в голяма купа смесете брашното, захарта, маята и кардамона. Направете кладенец в центъра.
Разтопете маслото (то не бива да е горещо, а леко топло) и го добавете в центъра, там сложете и яйцето. Разбъркайте с шпатула или дървена лъжица. Постепенно добавяйте прясното мляко, за да се получи тесто (възможно е да не е добходимо цялото количество мляко). Когато оформите топка прехвърлете тестото в намазнена купа, завъртете го и покрийте купата с фолио. Оставете за 2-3 часа да втаса на топло.
Междувременно пригответе пълнежа. В голяма купа сложете мекото масло, орехите, захарта и канелата.
Пригответе голяма тава, която застелете с хартия за печене и намазнете.
Върху набрашнена повърхност разточететестото на дълга ивица широка около 10-12 сантиметра и дълга около 70см.
Сложете плънката в центъра по цялата дължина и покрийте с краищата. Получава се дълга тънка лента.
Прехвтрете внимателно в приготвената тава и оформете на кръг, като застъпите добре краищата. Покрийте с фолио и оставете да втаса за 30 минути.
През това време може да загреете фурната на 200 градуса.
Непосредствено преди да сложите десерта във фурната, намажете с разбито яйце и поръсете със захар. Печете 20 минути, докато придобие приятен златист загар.
Изчакайте преди да намажете с глазурата. За нейното приготвяне е необходимо единствено да смесите захарта и млякото, след което полейте сладкиша равномерно. Вече може да сервирате, да ви е вкусно!
thespruceeats.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
БИОХЕРБА ЗЛАТЕН МЕД В БИО ПЧЕЛЕН МЕД 280 г
БИЛКОВА АПТЕКА ТИНКТУРА КАНЕЛА, БОРОВИНКА И ЧЕРНИЦА + ХРОМ 50 мл
НовЗЛАТНА ЗВЕЗДА балсам 3 г
ДОКТОР УАКДЕС КАНЕЛА ЦЕЙЛОНСКА 450 мг капсули * 60
Нов ПРОМОЧАЙ ФИЛТЪР ФИТОЛЕК МАКС МЪЖ * 20 БЧК
ФИТОФУНИЙКИ за уши * 2 бр.
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Канелено масло
- Постни ябълкови мъфини с овесени ядки и канела
- Кафе по арабски
- Руло без печене
- Печени ябълки с плънка от орехи, стафиди и канела в масло и портокалов сок
- Пръчици ябълков пай с домашен сос карамел
- Пай с праскови, джинджифил и канела
- Баклава с шамфъстъци и канела
- Ябълково смути с овесени ядки и канела
- Полезни свойства на канелата
Коментари към Крингъл - датски сладкиш с канела и ядки