Крем карамел с лимонови корички и канела
Необходими продукти:
250 милилитра прясно мляко
250 милилитра сметана
3 яйца (може 1 яйце + 2 жълтъка)
9 супени лъжици захар (4 за крема и 5 за карамела)
ванилова захар или ванилова есенция
лимонова или портокалова кора
пръчка канела
може също лавандула или друг предпочитан аромат
Начин на приготвяне:
Смесете 5 супени лъжици от захарта с 1 супена лъжица вода в подходящ съд, поставете на котлона. Когато сместа придобие лек кафеникав цвят, свалете от огъня. Важно е да не държите прекалено дълго, за да не прегори.
Разбийте яйцата, като се стараете да не се образува пяна. Добавете 4 супени лъжици захар, ваниловия аромат.
Налейте млякото и сметаната в подходящ съд, сложете цитрусовите корички, канела или лавандула. Поставете на котлона, затоплете сместа и бъркайте, докато захарта се разтопи. Не е необходимо млякото да завира, само да се загрее хубаво.
След това го налейте при яйцата, като бъркате непрекъснато и се стараете да не се образува пяна. Млякото не бива да бъде и горещо, защото ще се пресекат яйцата.
Прецедете получената комбинация и я разпределете във формички, които предварително сте намазали с масло и на чието дъно сте сложили от карамела.
Покрийте съдовете плътно с фолио и ги подредете в дълбока тава, в която налейте гореща вода (нивото й да покрива около 2/3 от височината на купичките).
Поставете десерта във фурната и нека се приготвя в продължение на около 40 минути при температура от 160 градуса. Важно е водата в тавата да бъде на границата на завиране, но да не ври.
Изчакайте готовия крем карамел да се охлади и тогава махнете фолиото.
Украсете по избор и поднесете.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кремове и сладоледи
- Бананов крем карамел
- Торта от крем карамел и пухкав блат
- Крем карамел с кондензирано мляко
- Крем карамел със сирене крема
- Крем карамел без яйца с мед от елда, кафе и ром
- Флан от кондензирано мляко и кокосови стърготини
- Крем карамел с тиква и джинджифил
- Торта Крем карамел
- Шоколадов крем карамел
- Крем карамел
Коментари към Крем карамел с лимонови корички и канела