Крем карамел с кафе и шоколадови пръчици
Необходими продукти:
3 супени лъжици смляно натурално кафе
600 милилитра прясно мляко
60 грама пудра захар
4 яйца + 4 жълтъка
За карамела:
150 грама пудра захар
4 супени лъжици вода
лимонов сок (няколко капки)
Начин на приготвяне:
Направете карамела. Използвайте тенджера с дебело дъно. В нея изсипете пудрата захар, налейте водата и сложете няколко капки лимонов сок.
Поставете съда на слаб огън до пълното разтваряне на захарта. След това увеличете температурата и нека сиропът се вари, докато придобие златист оттенък. Внимавайте да не прегорите карамела, защото ще стане горчив.
Разпределете горещия карамел в подходящи купички/формички и се заемете с направата на крема. Сложете млякото да заври, прибавете смляното кафе, изчакайте около 5 минути и прецедете.
В отделен съд разбийте яйцата + жълтъците заедно със захарта до получаването на бяла пяна. Към нея прибавете леко охладеното мляко с кафе и разбъркайте енергично. Налейте в купичките (запълнете 2/3 от обема им), а тях подредете в тава. Налейте вода в нея, нивото на течността да достига до средата на формичките.
Поставете в загрята до 160 градуса фурна за 30 - 35 минути.
Готовият крем карамел оставете да се охлади малко и приберете в хладилника за минимум 3 часа.
След това обърнете десерта върху подходящи чинии (с помощта на нож отделете крема от купичките) и украсете с шоколадови пръчици, зърна кафе, пудра захар или по ваш избор.
Да ви е сладко!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кремове и сладоледи
- Бананов крем карамел
- Крем карамел с кондензирано мляко
- Торта от крем карамел и пухкав блат
- Крем карамел със сирене крема
- Торта Крем карамел
- Крем карамел без яйца с мед от елда, кафе и ром
- Крем карамел
- Флан от кондензирано мляко и кокосови стърготини
- Крем карамел с лимонови корички и канела
- Крем карамел с тиква и джинджифил
Коментари към Крем карамел с кафе и шоколадови пръчици