Начало Хранене Рецепти Основни ястия От месо Коледна пуйка с ориз и ябълки

Коледна пуйка с ориз и ябълки

Коледна пуйка с ориз и ябълки - изображение

за 1 пуйка с тегло около 5 килограма са необходими:

2 чаени чаши ориз

300 грама нарязани гъби

1 - 2 глави лук

4 ябълки

 

 

За маринатата:

500 грама заквасена сметана (или натурално кисело мляко)

4 - 5 скилидки намачкан с преса чесън

сол и черен пипер на вкус

други подправки по избор и на вкус

 

Начин на приготвяне:

Направете сос от сметаната, чесъна и избраните подправки. С него намажете пуйката и я приберете в хладилника за 10 - 12 часа.

Сварете ориза до готовност, изпържете заедно нарязаните гъби и лук, ябълките измийте, обелете и нарежете на едри парчета. Смесете всички продукти и с получената плънка напълнете не много плътно маринованата пуйка, зашийте я. След това намажете с олио, сложете в дълбока форма и налейте малко вода или бульон. Надупчете повърхността с помощта на клечка за зъби.

Поставете във фурната, покрийте с фолио и изпечете при 200 градуса в продължение на 30 минути. След това намалете градусите до 180 и оставете ястието да се пече още 2,5 - 3 часа.

Времето на печене се определя по следния начин: по 45 минути на всеки килограм + 30 допълнителни минути. На всеки 20 минути продупчвайте пуйката с вилица по гърдите и бутчетата и поливайте с мазнината, която се отделя.

30 - 40 минути преди да е напълно готова пуйката, махнете фолиото, за да може да се запече ястието и да се образува апетитна коричка.

Добър апетит!

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиХрани и ястияЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиНовиниЛюбопитноХранене при...ДиетиАлтернативна медицинаБотаника