Начало Хранене Рецепти Десерти Кремове и сладоледи Кокосов ориз с карамелизирани банани

Кокосов ориз с карамелизирани банани

Кокосов ориз с карамелизирани банани - изображение

Необходими продукти:

  • 1 чаена чаша ориз арборио
  • 2 чаени чаши прясно мляко
  • 400 милилитра кокосово мляко
  • 1/2 чаена чаша захар
  • 1 шушулка ванилия, разрязана на две
  • кокосова сметана за поднасяне (по желание)


За карамелизираните банани:

  • 1/2 чаена чаша захар
  • 60 грама краве масло, нарязано на кубчета
  • 2 узрели банана, обелени и нарязани на кръгчета
  • 2 супени лъжици тъмен ром

 

Начин на приготвяне:

Изсипете ориза в гевгир, който поставете под течаща вода, като изплаквате, докато течността се избистри.

След това прехвърлете зърната в тенджера и налейте двата вида мляко, добавете захарта и разрязаната на две шушулка ванилия. Поставете съда върху котлона на средна температура и бъркайте сместа, докато кипне. Тогава намалете температурата и оставете оризът да се задушава на слаб огън в продължение на 30-35 минути (зрънцата трябва да омекнат и консистенцията да наподобява крем). Периодично разбърквайте кашата, за да не прегори.

Изсипете захарта за карамела в тиган с незалепващо покритие и поставете на среден огън. Когато кристалчетата се разтопят и придобият характерния оттенък, добавете маслото и разбъркайте. След това подредете ред от банановите кръгчета, които пържете в продължение на 1-2 минути, обърнете от другата страна и след минута налейте рома в тигана. Разбъркайте внимателно, за да може всички плодови парченца да се пропият с ароматния алкохол.

Разпределете оризовата каша в купи или чинии, сложете карамелизираните банани и полейте с кокосовата сметана.

Десертът е готов. Насладете му се!

 

За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: receptiki.pro

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиХрани и ястияЗдравни съветиЛюбопитноВидеоХранене при...ДиетиЛайфстайлНовиниБотаникаСнимкиАлт. медицинаЛечения