Начало Хранене Рецепти Десерти Кейкове и торти Киш с лимонов крем

Киш с лимонов крем

Киш с лимонов крем - изображение

Необходими продукти

За плънката:

  • 1 чаена чаша течна сметана с висока масленост (33%)
  • 1 чаена чаша заквасена сметана
  • 1 чаена чаша + 2 супени лъжици захар
  • 1 чаена чаша прясно мляко
  • 4 супени лъжици царевично нишесте
  • 1/2 чаена чаша прясно изцеден лимонов сок
  • 3 жълтъка
  • 60 грама масло
  • настъргана кора на 1 лимон

За тестото:

  • 300 грама брашно
  • 200 грама студено краве масло
  • 50 грама пудра захар
  • 50 милилитра студено прясно мляко
  • щипка сол

 

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното в съда на кухненски робот, добавете пудрата захар и нарязаното на кубчета студено краве масло. С помощта на приставката "нож" смелете продуктите, докато се превърнат в трохи. Тогава налейте при тях прясното мляко, включете уреда за 2-3 секунди, за да може тестото да се събере на топка. След това бързо го извадете върху набрашнена повърхност, оформете топка, която трансформирайте в диск и увийте в стреч фолио. Приберете в хладилника за 45 минути.

Когато извадите тестото, разточете го върху набрашнен кухненски плот във вид на кръг с диаметър 28 сантиметра, който сложете в недълбока тава с диаметър 22-24 сантиметра.

Покрийте основата с хартия и изсипете някаква тежест, която да притисне тестото към дъното на съда, за да стане плътно (може да използвате боб, леща или друг подобен продукт за целта).

Поставете в загрята на 190 градуса и печете в продължение на четвърт час. След това отстранете тежестта, махнете и хартията, върнете тавата във фурната за още 5-7 минути, докато тестото стане златисто. Охладете го.

Разбийте леко жълтъците в малка купа. В тиган смесете 1 чаена чаша захар с царевичното нишесте, налейте прясното мляко и лимоновия сок, затоплете на среден огън до сгъстяване на сместа. Тогава намалете температурата до минимална и варете още 2 минути.

След това сложете лъжица от горещата млечна маса при жълтъците, разбъркайте добре, прибавете още 2-3 супени лъжици и прехвърлете жълтъците в тенджерата с млечната комбинация, като вливате на тънка струя и бъркате непрекъснато с тел. Когато кремът кипне, варете го в продължение на 2 минути (не спирайте да бъркате) и свалете от котлона.

Сложете в тиган маслото и лимоновата кора (настъргана предварително), бъркайте до получаването на хомогенна смес. Щом кремът се охлади, съединете го със заквасената сметана и добавете млечно-яйчената смес.

Течната сметана разбийте с останалата захар (2 супени лъжици) до образуване на "твърди върхове".

Запълнете с лимоновия крем изпечената основа, след това декорирайте с разбитата сметана и приберете сладкиша в хладилника за 2 часа.

Киш с лимонов крем

Да ви е сладко!


За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: gastronom.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЛайфстайлСнимкиХрани и ястияЛюбопитноЗдравни съветиАлт. медицинаДиетиБотаника