Киш с лимонов крем
![Киш с лимонов крем - изображение](https://static.framar.bg/thumbs/6/recepies/kish-s-limonov-krem.jpg)
Необходими продукти
За плънката:
- 1 чаена чаша течна сметана с висока масленост (33%)
- 1 чаена чаша заквасена сметана
- 1 чаена чаша + 2 супени лъжици захар
- 1 чаена чаша прясно мляко
- 4 супени лъжици царевично нишесте
- 1/2 чаена чаша прясно изцеден лимонов сок
- 3 жълтъка
- 60 грама масло
- настъргана кора на 1 лимон
За тестото:
- 300 грама брашно
- 200 грама студено краве масло
- 50 грама пудра захар
- 50 милилитра студено прясно мляко
- щипка сол
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното в съда на кухненски робот, добавете пудрата захар и нарязаното на кубчета студено краве масло. С помощта на приставката "нож" смелете продуктите, докато се превърнат в трохи. Тогава налейте при тях прясното мляко, включете уреда за 2-3 секунди, за да може тестото да се събере на топка. След това бързо го извадете върху набрашнена повърхност, оформете топка, която трансформирайте в диск и увийте в стреч фолио. Приберете в хладилника за 45 минути.
Когато извадите тестото, разточете го върху набрашнен кухненски плот във вид на кръг с диаметър 28 сантиметра, който сложете в недълбока тава с диаметър 22-24 сантиметра.
Покрийте основата с хартия и изсипете някаква тежест, която да притисне тестото към дъното на съда, за да стане плътно (може да използвате боб, леща или друг подобен продукт за целта).
Поставете в загрята на 190 градуса и печете в продължение на четвърт час. След това отстранете тежестта, махнете и хартията, върнете тавата във фурната за още 5-7 минути, докато тестото стане златисто. Охладете го.
Разбийте леко жълтъците в малка купа. В тиган смесете 1 чаена чаша захар с царевичното нишесте, налейте прясното мляко и лимоновия сок, затоплете на среден огън до сгъстяване на сместа. Тогава намалете температурата до минимална и варете още 2 минути.
След това сложете лъжица от горещата млечна маса при жълтъците, разбъркайте добре, прибавете още 2-3 супени лъжици и прехвърлете жълтъците в тенджерата с млечната комбинация, като вливате на тънка струя и бъркате непрекъснато с тел. Когато кремът кипне, варете го в продължение на 2 минути (не спирайте да бъркате) и свалете от котлона.
Сложете в тиган маслото и лимоновата кора (настъргана предварително), бъркайте до получаването на хомогенна смес. Щом кремът се охлади, съединете го със заквасената сметана и добавете млечно-яйчената смес.
Течната сметана разбийте с останалата захар (2 супени лъжици) до образуване на "твърди върхове".
Запълнете с лимоновия крем изпечената основа, след това декорирайте с разбитата сметана и приберете сладкиша в хладилника за 2 часа.
Да ви е сладко!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: gastronom.ru
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
БИО КОКОСОВО МАСЛО СТУДЕНО ПРЕСОВАНО 100 мл ДРАГОН СУПЕРФУДС
ТАХАН ОРЕХОВ 350 гр. ЗП ГЕОРГИ ВАСИЛЕВ
ЛИМОНОВ СЛАДКИШ С МАКАВО СЕМЕ - КРИСТИНА КАМПОС - ХЕРМЕС
БЕСТ ДЖОЙ СПРЕЙ ЗА ГОТВЕНЕ ШОКОЛАД 250 мл
БИГДЖИГС ДЪРВЕНА ПОСТАВКА СЪС СЛАДКИШИ BJ187
БИГДЖИГС ДЪРВЕН КОМПЛЕКТ ЗА РЯЗАНЕ НА СЛАДКИШИ BJ487
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- 10 причини да пием топла вода с лимон всяка сутрин
- Известната в целия свят рецепта с лимон и сода против рак и още практически съвети
- Отглеждане на лимон
- Лимонов сок - с какво е полезен за здравето?
- Как да свалим високата температура с лимон
- Лимонов сладкиш с прясно мляко и масло
- Сладкиш с мандарини и филирани бадеми
- Пилешко филе с мед и горчица
- Нежен ванилов сладкиш с прясно мляко
- Лекувайте ангината с гаргара от сода и лимон
Коментари към Киш с лимонов крем