Кифлички с канелена плънка и медена коричка с ядки
Необходими продукти
За тестото:
1/4 чаена чаша топла вода
7 грама суха мая
1/3 чаена чаша захар
3/4 чаена чаша прясно мляко
4 + 1 супени лъжици масло
2 жълтъка
1 супена лъжица настъргана портокалова кора
1,5 чаени лъжици сол
4 чаени чаши брашно
За плънката:
1/2 чаена чаша кафява захар
1 супена лъжица канела
4 супени лъжици масло
За покритието:
3/4 чаена чаша кафява захар
4 супени лъжици масло
3 супени лъжици мед
1 супена лъжица царевичен сироп
1,5 чаени чаши натрошени ядки
Начин на приготвяне:
Смесете топлата вода, маята и 1 чаена лъжица от захарта, разбъркайте до разтваряне на захарта и оставете за 5 минути. Добавете млякото, маслото, жълтъците, портокаловата кора, солта, останалата захар и 3 чаени чаши от брашното. Разбъркайте с миксер на ниска скорост и постепенно прибавете останалото брашно. Замесете тесто на средна скорост (3 - 5 минути - до еднородност). Оформете като топка и сложете в купа, намазана с масло, завъртете тестото в нея, за да се покрие с мазнината. Покрийте с кърпа и оставете да втаса за около 1 час (ако мястото не е достатъчно топло, може и 2 часа). След като удвои обема си два пъти, размесете и сложете върху посипан с брашно плот и оставете за 20 минути.
Направете плънката. Смесете захарта и канелата, разтопете маслото. Разточете тестото под формата на правоъгълник с размери 30 х 45 сантиметра, намажете с разтопеното масло и поръсете със сместа от захар и канела. Навийте на руло, започвайки от дългата страна, нарежете на 15 парчета.
Глазурата. Смесете захарта, маслото, меда и сиропа. Затоплете на слаб огън, бъркайки, докато захарта и маслото се разтопят. Изсипете сместа във форма, подмазана с масло с размери около 23 х 33 см и поръсете с ядките. Сложете нарязаното тесто с плоската част надолу върху приготвеното покритие. Покрийте с фолио и оставете на стайна температура, за да може кифличките да втасат и след това поставете в хладилник за 1 нощ.
На следващия ден извадете от хладилника и отново оставете на стайна температура, докато фурната загрее. Температурата й трябва да бъде 190 градуса. Изпечете кифличките (около 30 - 35 минути). Обърнете ги веднага, след като извадите от фурната, изчакайте да изстинат малко и поднесете.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
СИЙСТАРС РЕГЕНЕРИРАЩ НОЩЕН КРЕМ ШОКОЛАД С ХИАЛУРОНОВА КИСЕЛИНА 50 мл
ЛОВ ПАУЪР ЗА МЪЖЕ ДОЗИ 10 г * 3
СПЕЦИАЛНА СЕЛЕКЦИЯ 12 ВИДА ЧАЙ филтър * 180 БЪЛГАРСКА ЧАЕНА КОМПАНИЯ
ФЛУЕНД ЕКСТРИЙМ сироп 150 мл SUN WAVE
АКТИВА ПЛЮС ПАСТИЛИ ЗА ГЪРЛО С ВКУС НА ДЖИНДЖИФИЛ, КАНЕЛА И МЕД * 16
ВИП ПАУЪР сироп дози 9 мл * 2
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Лечение при ангина (остър тонзилит)
- Компрес с мед срещу кашлица при деца
- Домашно лечение на синузит с чесън и мед
- Лаваш с плънка от шунка и кашкавал
- Печени дюли с мед, орехи и стафиди
- Отслабване с мед и канела
- Бърз лек със сода и мед срещу болезнените афти
- Кедрови ядки - ползи и вреди
- Еликсир от мед и орехи – народната рецепта
- Направете си домашен антивирусен оксимел с мощно действие против грип
Коментари към Кифлички с канелена плънка и медена коричка с ядки