Кексчета с ябълки и фурми

Необходими продукти:
- 3 средно големи ябълки, ситно нарязани
- 1 чаена чаша вряла вода
- 200 грама фурми, наситнени
- 50 грама краве масло (или кокосово масло) + за намазване
- 2/3 чаена чаша кафява захар
- 2-3 чаени лъжици канела
- 1 яйце
- 1 чаена лъжичка сода за хляб
- 1 чаена лъжичка бакпулвер
- 2 чаени чаши брашно (бяло, пълнозърнесто или смес)
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 180 градуса. Намажете формичките за кексчета с краве масло (или кокосово масло).
Сложете в купа нарязаните ябълки и фурми и добавете врящата вода, кравето масло и кафявата захар. Разбъркайте, докато маслото се разтопи и захарта се разтвори.
Когато плодовата смес вече не е гореща, а топла, сложете канелата и яйцето и разбъркайте добре.
Добавете содата, бакпулвера и брашното и разбъркайте до хомогенност. Ако е твърде суха сместа, добавете малко прясно мляко.
Изсипете получената смес във формичките за кексчета и оставетe да втаса, докато леко увеличи размерите си, след което изпечете за 15 минути или до златиста коричка. Сервирайте.
Може да приготвите със сладко от боровинки или да използвате овесени ядки вместо брашно.
Да ви е сладко!
healthylunchbox.com.au
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Фурми - полезни свойства и нежелани ефекти
- Ползи и рискове от консумацията на фурми по време на бременност
- Солен мъфин с овесени ядки и тиквички
- Мини кексчета с фурми
- Здравословни мъфини с трици и боровинки
- Постни ябълкови мъфини с овесени ядки и канела
- Мъфини с боровинки
- Шоколадови кексчета с пълнеж от извара
- Мъфини с боровинки и рикота
- Мини яйчени мъфини с пилешко месо и зеленчуци
Коментари към Кексчета с ябълки и фурми