Картофено пюре с печен чесън и зелени подправки
Необходими продукти:
- 1 килограм картофи
- 1 голяма глава чесън
- 1 връзка кориандър
- 1 връзка магданоз
- 5-6 стръка зелен лук
- 100 милилитра + 2 супени лъжици зехтин
- прясно смлян черен пипер на вкус
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Разрежете главата чесън на две, без да я обелвате. Сложете я върху лист алуминиево фолио с размер 20 х 20 сантиметра, добавете белите части на зеления лук, полейте с две супени лъжици зехтин, подсолете и увийте зеленчуците с фолиото, оформяйки "чувалче", като оставите достатъчно свободно място за парата. Изпечете за 25 минути във фурната на 180 градуса.
Междувременно обелете картофите, нарежете ги на едри кубчета и сварете в подсолена вода (трябва почти да се разварят).
Отрежете стъблата на стръковете кориандър и магданоз, а листата им смелете в блендер заедно със зелената част от лука и 100 милилитра зехтин.
Когато извадите чесъна от фурната, обелете го и добавете към пюрето заедно с изпечената бяла част на лука. Разбийте до еднородност.
Отцедете течността от вече сварените картофи (отделете половин чаена чаша от отварата за всеки случай), намачкайте ги до получаване на пюре, смесете със зеления сос и още веднъж намачкайте.
Подправете на вкус с прясно смлян черен пипер и сол. Ако е необходимо, разредете пюрето с отварата, която отделихте.
Сервирайте го веднага.
Да ви е вкусно!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: gastronom.ru
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Гарнитури
- Гарнитури със зеленчуци
- Картофено пюре с прясно мляко и яйца
- Тесто от картофено пюре
- Картофено пюре с чесън и оцет
- Картофено пюре с кренвирши на фурна
- Зеленчуково пюре от картофи, тиква и моркови
- Как се прави картофено пюре
- Яйца в картофено пюре с масло и червен пипер
- Картофено пюре със спанак и чесън
- Картофено пюре с броколи и грах
- Пюре от пащърнак и картофи с лешници
Коментари към Картофено пюре с печен чесън и зелени подправки