Картофени кюфтета с гъбен сос

Необходими продукти:
6-7 картофа
1 яйце
брашно за овалване
сол на вкус
олио за пържене
За соса:
50 грама сушени гъби
1 супена лъжица брашно
1/4 чаена чаша заквасена сметана
1 глава лук
2 супени лъжици масло
зелени подправки по избор
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Залейте гъбите със студена вода и ги оставете да престоят в нея 2-4 часа. След това измийте добре и сварете до готовност. Отцедете течността с помощта на гевгир, нека се охладят и ги нарежете на малки кубчета. Прецедете бульона.
Лука също нарежете на малки кубчета, които изпържете до златисто в 1 супена лъжица от маслото. Прибавете гъбите и приготвяйте заедно още 1-2 минути.
Брашното запържете в останалото масло (до златисто) и го разтворете в 2/3 чаена чаша от гъбената отвара. Добавете сметаната и изпържените гъби с лука. Нека сместа кипне, подправете със сол и черен пипер на вкус, сложете нарязани зелени подправки и оставете сосът да се приготвя на слаб огън, докато се сгъсти (разбърквайте).
Време е да се заемете с направата на кюфтетата.
Обелете картофите, нарежете на едри парчета и сварете в подсолена вода до готовност. Отцедете течността, намачкайте ги на пюре, към което прибавете яйцето и разбъркайте добре.
Оформете кюфтета от сместа, оваляйте ги в брашно и изпържете в нагорещено олио, докато придобият златист цвят от двете страни.
Поднесете ги с готовия гъбен сос.
Добър апетит!
Снимка: vasabi.org
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от картофи
- Картофени кюфтета със спанак и чесън
- Кюфтета от картофи, грах и моркови
- Кюфтета от тиквички и картофи
- Кюфтета от настъргани картофи с кашкавал и копър (на фурна)
- Кюфтета от нахут и картофи с кимион, джинджифил и лют пипер
- Картофени кюфтета с къдраво зеле и лимонов сос
- Картофени кюфтета с киноа и чесън
- Картофени кюфтета с орехи и чесън
- Панирани картофени кюфтета с царевица, грах и лук
- Кюфтета от картофи, тиквички, сирене и морков
Коментари към Картофени кюфтета с гъбен сос