Карамелизирани жълти тиквички на скара

Необходими продукти:
- 4 жълти тиквички (може и зелени)
- сол
- 1/3 чаена чаша мед
- 1/3 чаена чаша оризов оцет
- 1/4 чаена чаша соев сос
- 3 супени лъжици лютива паста от чушки (като самбал оелек)
- 2 супени лъжици олио
- 1 лайм, разрязан
- 1/2 малка глава лук, нарязана на тънки филийки
- 1/4 чаена чаша накълцан на ситно кориандър
- 1 чаена лъжица печени сусамови семена
Начин на приготвяне:
Тиквичките нарежете по дължина, след което с върха на ножа направете разрези по диагонал в тях. Посолете и отцедете за 10 минути. Подсушете с кухненска хартия.
Смесете меда със соевия сос и чили сосът в малка тенджерка. Сложете на котлон и изчакайте да заври, след което намалете температурата и редуцирайте количеството на половина за около 5-7 минути. Свалете от котлона и добавете лъжица олио.
Полейте тиквичките с останалото олио и с ръце разбъркайте.
Подредете ги в тава с отрязаната страна нагоре и намажете с медната глазура.
Сгорещете скара (или барбекю) сложете тиквичките да се пекат с отрязаната страна надолу за около 3 минути. За това време трябва да започне да се карамелизират. Продължете печенето, като на всяка минута завъртате тиквичките и ги намазвате с глазура. След около 6-8 минути трябва да са готови.
Прехвърлете в голяма чиния, добавете лука, поръсете с кориандър и сусам и сервирайте.
bonappetit.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Топли предястия
- Рецепти за лятна манджа с патладжани и тиквички
- Солен мъфин с овесени ядки и тиквички
- Черен ориз с праз и домати
- Мъфини от тиквички с шунка, домати и яйца
- Шишчета от тиквички с кайма във фолио
- Шишчета от тиквички с кайма
- Тиквички на фурна с домати и картофи
- Пълнен хляб със зеленчуци и сметанов сос с чесън
- Печена сьомга с тиквички, лимон и билки
- Рагу от тиквички и картофи
Коментари към Карамелизирани жълти тиквички на скара