Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Полезна информация Как да приготвим ферментирали зеленчуци и защо да ги консумираме

Как да приготвим ферментирали зеленчуци и защо да ги консумираме

от 24 окт 2019г., обновено на 26 окт 2019г.
Автор: Весела Савова
Как да приготвим ферментирали зеленчуци и защо да ги консумираме - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Днес, „благодарение“ на предимно преработената храна, която консумираме, сами сме унищожили богатството от добри бактерии, които живеят в нас и ни пазят от болести, инфекции и нежелани нашественици. Полуфабрикати, храни с неясни състав и произход, свръхпреработка, синтетични овкусители, прекомерно много захари, хидрогенирани мазнини, модифицирани нишестета, Е-та...... все „храни“, които унищожават и затриват микробиомът, нашата имунна система... и всъщност сме забравили за истинската храна. Може ли да направим нещо по въпроса?

Разбира се! Винаги може да пием модерни пробиотици с различни щамове, но защо пък да не се опитаме да направим нещо сами, със собствени ръце, да вложим нашата енергия...

...Например да консумираме повече домашно ферментирали храни. Това са живи храни, пълни с пробиотични бактерии.

Нужни са само локални, местни продукти, малко отделено лично време и желание. И обикновено струва стотинки. Разходете се из някой есенен пазар и изберете какво да ферментирате – прясно крехко зеле, кърваво червено цвекло, хрупкави зелени доматчета, моркови и краставички, карфиол, пикантни чушлета... Може дори да опитате да ферментирате сами домашен ябълков оцет.

Всички тези приготвени с домашна ферментация храни увеличават многократно хранителната си стойност. Количеството на витамините и ензимите се умножава безброй пъти.

Съществува разнообразие от ферментации на различни храни (мляко, плодове, напитки), но тук ще засегнем естествената ферментация на зеленчуци.

Какво е ферментация?

Ферментацията е напълно натурален процес, при който нишестето и захарите в зеленчуците се превръщат в алкохол, киселини и газове, благодарение на микроорганизми, посредством млечнокисела ферментация.

В резултат, храните, претърпели процеса, съдържат живи бактерии с пробиотичен ефект и имат характерен вкус.

За направа на ферментирали зеленчуци не се използва киселина, мазнина, захар или стабилизатор и няма никаква термична обработка. И не, няма нищо общо с така познатата ни туршия. Това не е метод за дълготрайно консервиране. Различава се от зимнина в истинския смисъл на думата. Ферментирането е доза природно „лекарство“.

Ферментацията е една магия, буквално, която се случва пред очите ви. Тя не се влияе от точна рецепта, не се случва по точно определени правила. От едни и същи зеленчуци в различни домове ще се развият различни вкусове, с различни темпове.

Ферментация с ферментация не си приличат – зависи от температурата в стаята, където се случва процесът, от осветяването, от качеството на вложения материал, а дори и от енергията на хората, които обитават дома...

Какво може да постигнете с редовна консумация на домашно ферментирали продукти?

Имунната ни система е съсредоточена в голям процент в червата и ако се грижим добре за флората, която живее там, ще получаваме повече хранителни вещества от храната. Което всъщност е по-важно, отколкото просто да сме сити. Ферментиралите храни са богати на пробиотични бактерии. Консумирайки ги, обогатяваме нашата чревна флора, което пък от своя страня повишава защитните сили на организма да се бори срещу нашественици – вируси, настинки, възпаления... Защото:

„ВСИЧКИ БОЛЕСТИ ЗАПОЧВАТ ОТ ЧЕРВАТА“ Хипократ

Изтъркано, но факт ;)

Ползите: 

  • подобряване на чревната микрофлора и заселване с полезни бактерии;
  • подобряване на перисталтиката;
  • подобряване абсорбцията на хранителни вещества;
  • потискане превеса на патогенни бактерии;
  • подобряване на храносмилането;
  • повишаване на защитните сили на организма.

Какво ни е необходимо – зеленчуци по избор, вода, сол и търпение.

Сол

сол

Каква сол? Това е важно, не подминавайте. Забравете за готварската дребна и ситна рафинирана сол. Не само в този случай, а въобще. Заложете на нерафинирана едра морска, сива келтска сол или пък розови кристали.

Важно е да не се ползва нито малко, нито пък много сол. По-малкото сол ще даде поле за изява на лошите бактерии, които биха възпрепятствали нашата магия.

А не може ли с малко сол? С твърде малко сол зеленчуците ще станат меки и кашави и ферментация може да не се случи изобщо.

Подправките – тук вече на ход е вашата креативност и всякакви идеи могат да бъдат от полза. Може да заложите на базови рецепти, но може да вложите и щипка въображение, като създадете нови вкусове, благодарение на подправките. С тях всеки път може да сътворявате различен вкус – черен пипер, дафинов лист, бахар, карамфил, копър, кимион, куркума, чесън.....пресни зелени билки, да, още по-добре!

Не използвайте метални съдове и прибори – керамика и стъклен буркан са идеални за процеса. Особено когато ферментацията започне, не притискайте, не разбърквайте с метални прибори – изберете дървена лъжица или дъното на стъклена чаша. Пробиотичните бактериите не обичат метал.

Ферментирали зеленчуци

зеленчуци

Лесно и просто като детска игра, с милион ползи.

  • Нарежете зеленчуците, които сте избрали, на пръчици, на парчета или оставете цели.
  • Нека заври вода, в нея добавете сол, разбъркайте, за да се разтворят кристалчетата.
  • Общото правило е – 25-30 грама сол на литър вода.
  • Нека „саламурата“ се охлади напълно. Залейте зеленчуците.

Много важно: зеленчуците трябва да са абсолютно потопени в течност. Използвайте тежест, плик пълен с вода, за да държите зеленчука далеч от въздух – това е важно условие за протичане на ферментацията, която се случва само в безкислородна среда. Ако има зеленчуци на повърхността, те вероятно ще загният, ще развият плесен и ще развалят съдържанието на целия буркан.

Съвет: не смесвайте различни видове зеленчуци в един буркан. Ферментират по различно време и е възможно да не получите задоволителен резултат.

След 3-4 дни може да започнете да опитвате вашите зеленчуци и да прецените дали са готови.

След приключване на ферментацията, когато решите, че това е вашият вкус – приберете буркана в хладилник, вече плътно затворен с капак. Ферментация дори и в хладилник ще продължава да се случва, макар и с доста по-бавни темпове. Вкусът ще се развива и обогатява.

Опитайте да консумирате ферментирали зеленчуци всекидневно за максимален ефект. Започнете с малки дози от една лъжица или няколко парченца на ден. Постепенно може да увеличавате количеството и да ги включите към всяко хранене.

Това е! Просто и лесно, пробиотик без опаковка и само за стотинки.

Кисело зеле

кисело зеле

Бижуто във ферментацията – киселото зеле. Нарежете на възможно най-ситно – колкото по-ситно, толкова по-добре. В голям неметален съд намачкайте зелето с ръка и едра морска сол. То ще започне да пуска течност. Затворете с капак и оставете да почине за час. То ще пусне още от своя сок. Точно той ни трябва.

На една средна глава зеле използвайте 25-30 грама сол.

Вземайте зелето в шепи и изстискайте сока. Плътно притискайте в буркан. Натъпчете го добре. Оставете около три пръста свободно пространство. Долейте със соления зелев сок. Много важно е цялото зеле да бъде потопено под течността и нищо да не се подава. Затворете и чакайте... Веднъж на ден през първите 3-4 дни отваряйте зелето, за да излязат ферментационните газове. Използвайте момента да притискате зелето надолу – с ръка, с дървена лъжица или с дъното на стъклена чаша.

Идеалната температура за ферментация е около 18-20 градуса. Дръжте буркана без пряко огряване от слънцето.

Ферментиралото зеле е чудесно около 7-8-ми ден. Но опитвайте, много зависи от вложения материал и температурата. Ако в помещението, в което държите буркана е студено, ще е необходимо повече време за ферментация.

И все пак – кога е готово? Киселото зеле е готово, когато е вкусно - има изразена киселост. Може да продължите да ферментирате по-дълго, за да добие зелето дълбок вкус. Но при почти всички случаи около 7 дни от началото на ферментацията то е готово.

Точно когато е много вкусно – прехвърлете в хладилник, за да запазите вкуса най-дълго. Преместено вече в хладилник то ще остане годно за консумация в рамките на месец.

Това е основна базова семпла рецепта за кисело зеле, която винаги може да обогатите разчитайки на своят вкус или експеримент – може да добавите лилаво зеле, чесън, настъргани моркови, различни подправки... Експериментирайте с времето на ферментация и различни вкусове.

И още нещо – въпреки, че есента е ботата на зеленчуци подходящи за ферментиране, всъщност за ферментацията няма сезон! Не се ограничавайте само със студените месеци. За буркан кисело зеле винаги може да се намери място на плота в кухнята, а пробиотикът в него – във вашия корем. Приемайте го като превенция , не само като храна.

Предупреждение – ако имате хистаминова непоносимост не се препоръчва консумирането на ферментирали зеленчуци.
Източник:

снимки: pixabay.com

Още по темата:
  • Боб с наденица и кисело зеле Боб с наденица и кисело зеле
  • Свински ребърца с кисело зеле и ябълки Свински ребърца с кисело зеле и ябълки
  • Пирожки от хляб лаваш и плънка от кисело зеле с кайма Пирожки от хляб лаваш и плънка от кисело зеле с кайма
  • Салата от кисело зеле с ябълка, картофи и бекон Салата от кисело зеле с ябълка, картофи и бекон
5.0/5 3 оценки

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

СОЛГАР ВИТАМИН К2 капсули 100 мкг * 50
103.70лв.

СОЛГАР ВИТАМИН К2 капсули 100 мкг * 50

БИОТЕН ХИАЛУРОНИК ГОЛД УПЛЪТНЯВАЩ ПЕРЛЕН СЕРУМ 30 мл
29.30лв.

БИОТЕН ХИАЛУРОНИК ГОЛД УПЛЪТНЯВАЩ ПЕРЛЕН СЕРУМ 30 мл

БИОТЕН ХИАЛУРОНИК ГОЛД ДНЕВЕН КРЕМ ЗА ЛИЦЕ 50 мл
24.30лв.

БИОТЕН ХИАЛУРОНИК ГОЛД ДНЕВЕН КРЕМ ЗА ЛИЦЕ 50 мл

БИОТЕН ХИАЛУРОНИК ГОЛД НОЩЕН КРЕМ ЗА ЛИЦЕ 50 мл
24.30лв.

БИОТЕН ХИАЛУРОНИК ГОЛД НОЩЕН КРЕМ ЗА ЛИЦЕ 50 мл

БИОТЕН ХИАЛУРОНИК ГОЛД АМПУЛИ ПРОТИВ БРЪЧКИ 1.3 мл * 7
29.00лв.

БИОТЕН ХИАЛУРОНИК ГОЛД АМПУЛИ ПРОТИВ БРЪЧКИ 1.3 мл * 7

БИОТЕН ХИАЛУРОНИК ГОЛД ЛИСТ МАСКА 20 мл
4.90лв.

БИОТЕН ХИАЛУРОНИК ГОЛД ЛИСТ МАСКА 20 мл

Коментари към Как да приготвим ферментирали зеленчуци и защо да ги консумираме

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Как да приготвим ферментирали зеленчуци и защо да ги консумираме
    www.framar.bg 
    на 18 May 2025 в 15:21
    Коментирайте "Как да приготвим ферментирали зеленчуци и защо да ги консумираме"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Добре е да знаете ...
  • Полезна информация
  • Кефир - приготвяне у дома, ползи и рецепти
  • Воден кефир (Японски кристали) - с какво може да ни е от полза и как да го приготвим у дома
  • Сок от кисело зеле (зелева чорба) – ползи и вреди
  • Понижаване на холестерола с червен ферментирал ориз
  • Кисело зеле (ферментирало зеле) - полезни свойства и противопоказания
  • Боб с наденица и кисело зеле
  • Как да си направим сполучливо кисело зеле (без саламура)
  • Свински ребърца с кисело зеле и ябълки
  • Киселото зеле регулира чревната флора и бори рака
  • Кисело зеле - кулинарна традиция и народен лек
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Защо урината ви мирише - 16 възможни причини и здравни проблеми

преди 44 дни, 52 мин.

Защо отслабваме, когато имаме висока кръвна захар и диабет?

преди 109 дни, 23 часа и 18 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Услуги в България на speedybook.pro

преди 2 дни, 3 часа и 26 мин.

Какво представлява прозяването

преди 6 дни, 18 часа и 26 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 6 дни, 18 часа и 38 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 6 дни, 18 часа и 44 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ПОУМОН ХИСТАМИН 30 СН

РУУФ РАТ КАПАН ЗА МИШКИ И ПЛЪХОВЕ С ЛЕПИЛО 18 / 13 см CATCHMASTER

НИВЕА СЪН PROTECT & MOISTURE ХИДРАТИРАЩ СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН СПРЕЙ ПОМПА SPF50+ 270 мл

СОЛИНГЕН МАГНУМ КЛЕЩИ ЗА НОКТИ 003

ОРТОТЕХ ОРТО СОФТ РАЗДЕЛИТЕЛИ ЗА ПРЪСТИ ХАЛУКС ПРОТЕКТ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:39:11

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:27:52

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: Десислава Петрова от 16 май 2025г. в 16:20:59

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: Петя Петкова от 16 май 2025г. в 15:53:33

НИЛАЦИД ГАСТРОГЕЛ саше * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 15:24:57
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival