Как да си направим кисело зеле
Киселото зеле е ценен източник на много витамини и минерали. Приготвя се през есента и се консумира зимата, когато организмът е лишен от повече нутриенти. Домашно приготвеното кисело зеле превъзхожда купешкото, тъй като се характеризира с редица здравни ползи и разнообразен на витамини състав. Ето как да си приготвите сами у дома:
Необходими са ви плътни зелки. Почистете ги и направете X-образен разрез в средата на всяка. Дълбочината му трябва да бъде около 3-4 сантиметра. Готовите зелки подредете в каца, бидон или подходяща туба и притиснете с тежест. Употребата на царевични зърна ускорява процеса на ферментация. Може да добавите и вие, ако желаете.
На десет литра вода се прибавят 400 грама сол, тоест на 1 литър 40 грама. В зависимост от количеството, пригответе саламура и залейте зеленчуците. Трябва да бъдат плътно покрити. Кацата се оставя в хладно помещение. След една седмица зелето се претака, а процедурата се повтаря още няколко дни.
След месец зелето е готово за употреба, както и сокът от него. Може да го консумирате до 2-3 чаени чаши дневно.
За framar.bg: Русиана Михайлова
Източник: pasardelaire.files.wordpress.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Кулинарни хитринки
- Сок от кисело зеле (зелева чорба) – ползи и вреди
- Кисело зеле (ферментирало зеле) - полезни свойства и противопоказания
- Пирожки от хляб лаваш и плънка от кисело зеле с кайма
- Боб с наденица и кисело зеле
- Свинско с кисело зеле и картофи
- Да отслабнем с кисело зеле
- Как да приготвим ферментирали зеленчуци и защо да ги консумираме
- Рецепти за свинско с кисело зеле
- Киселото зеле регулира чревната флора и бори рака
- Как да си направим сполучливо кисело зеле (без саламура)
Коментари към Как да си направим кисело зеле