Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Кулинарни хитринки Как да си направим кисело зеле

Как да си направим кисело зеле

Как да си направим кисело зеле - изображение

Киселото зеле е ценен източник на много витамини и минерали. Приготвя се през есента и се консумира зимата, когато организмът е лишен от повече нутриенти. Домашно приготвеното кисело зеле превъзхожда купешкото, тъй като се характеризира с редица здравни ползи и разнообразен на витамини състав. Ето как да си приготвите сами у дома:

Необходими са ви плътни зелки. Почистете ги и направете X-образен разрез в средата на всяка. Дълбочината му трябва да бъде около 3-4 сантиметра. Готовите зелки подредете в каца, бидон или подходяща туба и притиснете с тежест.  Употребата на царевични зърна ускорява процеса на ферментация. Може да добавите и вие, ако желаете.

кисело зеле

На десет литра вода се прибавят 400 грама сол, тоест на 1 литър 40 грама. В зависимост от количеството, пригответе саламура и залейте зеленчуците. Трябва да бъдат плътно покрити. Кацата се оставя в хладно помещение. След една седмица зелето се претака, а процедурата се повтаря още няколко дни.

След месец зелето е готово за употреба, както и сокът от него. Може да го консумирате до 2-3 чаени чаши дневно.

За framar.bg: Русиана Михайлова

Източник: pasardelaire.files.wordpress.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХрани и ястияРецептиЛюбопитноСнимкиЗдравни съвети