Как да приготвим перфектните скариди на скара
Сезонът на скарата е тук! Каквото и да си говорим, сигурни сме, че привечер из квартала ви мирише на скара! И да, в това няма нищо лошо.
Но е време да разчупим малко стереотипите и да добавим лъжичка екзотика към традиционната месна скара.
Кебапчета, кюфтета, пържоли и зеленчуци са наистина класика, но какво ще кажете за малко скариди? Да, и морски дарове могат да се включат във вашето меню, а приготвянето им е супер лесно и бързо. Най-голямата грешка, която може да допуснете с тях, е да ги престогвите, така че ни се доверете - наистина стават много бързо! Ето и кои са основните стъпки, които трябва да следвате, за да приготвите перфектните скариди на скара.
Изберете правилните скариди
Продават се почистени скариди в различни размери, затова е най-добре да изберете по-едри, така че приготвянето им да бъде възможно най-лесно, а вкусът им да се запази. Ако планирате да се храните само със скариди, то трябва количеството им, ако са почистени, да бъде около 500 грама на човек, а с черупката около килограм.
Проверете колко са пресни скаридите
Дори и да купувате замразени скариди, те би следвало да са били замразени пресни. Хубавите скариди са с прозрачна, блестяща плът, а миризмата е най-добрият индикатор.
Ако са пресни, те имат лека миризма на море. Всяка силна миризма, особено на амоняк (или развалени яйца) показва, че скаридите са стари и трябва да се изхвърлят. Освен това, не трябва да консумирате скариди с мирис на хлор и бензин, тъй като това е индикатор, че са хванати в замърсени участъци.
Понякога скаридите могат да миришат леко на йод, което не е опасно за здравето и се дължи на консумирани от скаридите планктони. Хубавото е, че лесно може да отървете от миризмата на йод, ето как:
- В голяма купа сложете 2 супени лъжици сода и полейте с 1 литър вода.
- Добавете скаридите и ги оставете да се накиснат 10 минути. Отцедете и изплакнете със студена вода.
Пригответе ги за скарата
Имате право на избор как да ги приготвите - единият начин е те да бъдат напълно почистени (както от черупката, така и от вената, която се намира в тях) или да ги оставите с черупките и по време на консумация да ги почистите, което също не е трудно. Вторият вариант ще ги предпази от изсушаване по време на печене, но пък първият е по-подходящ, ако искате да ги мариновате. Така или иначе, всичко е въпрос на вкус. Изберете кой е вашият начин и продължете напред. А може и да ги почистите само от черупката и вената, като ги разрежете по гърба и я премахнете, но все пак оставите опашките за по-интересен вид.
Подправете
Заложете на класиката и на простите вкусове - сложете зехтин, овкусете с масло или барбекю сос. Скаридите могат да бъдат намазани с тази марината по време на печенето, но трябва да сте много бързи.
Може да добавите различни подправки и билки - червеният пипер и пикантния пипер заедно с чесън са чудесни с масло. А марината с лимонов сок, кориандър, босилек и чесън са наистина много ароматни. Каквото и да направите, мариновайте ги и ги оставете за 30 минути.
Набодете скаридите
Разбира се, може да ги разпръснете по скарата, но ще ви е много по-трудно да ги обръщате, а и има риск скаридите да изпадат между пръчките на скарата. Затова ги набодете на шиш.
За целта намокрете шишчетата (така ще предотвратите изгарянето на дървесината).
Може да нанижете скаридите направо през опашката и тялото, по този начин ще сте сигурни, че те няма да изпадат от шишчето и че ще се обръщат много лесно.
Друг вариант е да ги нанижете през гърба само, но това е подходящо за по-едри скариди.
Време е да сложим скаридите на скарата
Последната тайна е да загреете на максимум скарата, целта е скаридите да се изпекат възможно най-бързо. По-ниската температура крие риск от пресготвяне, което ще ги направи жилави и безвкусни. Вместо това изчакайте скарата да загрее и тогава ги сложете. Може да тествате, като сложите ръката си на разстояние от скарата и ако успеете да я задържите 4-5 секунди, значи е време да сложите скаридите върху нея.
Подредете ги и гответе, докато променят цвета си. Печенето трябва да продължи по около 1 минута от всяка страна. Като цяло скаридите не трябва да са на скарата за повече от 2 минути.
Помните ли, че ви казахме, че се приготвят много бързо? Е, оказва се, че най-много време отнема мариноването, ако не броим почистването, което е въпрос на личен избор.
thespruceeats.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Кулинарни хитринки
- Салата от алабаш, скариди и кейл с дресинг
- Хрупкави панирани скариди
- Скариди на фурна с чесън и масло
- Скариди на тиган с чесън, масло и вино
- Глазирани скариди с ром
- Пикантни скариди в бирен сос
- Супа тай със скариди, гъби шийтаке и кокосово мляко
- Супа от скариди с домати и чесън
- Варени скариди с чесново масло и лимон
- Паеля с миди, скариди и пилешко
Коментари към Как да приготвим перфектните скариди на скара