Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Полезна информация Как да разберем дали месото, колбасите и рибата са пресни, стари или развалени

Как да разберем дали месото, колбасите и рибата са пресни, стари или развалени

от 03 яну 2014г., обновено на 20 апр 2022г.
Автор: Chef Framar
Как да разберем дали месото, колбасите и рибата са пресни, стари или развалени - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Богатият избор на хранителни продукти в супермаркета или кварталния магазин често ни кара да се замисляме доколко е прясна предлаганата стока. Но как да разберем това? Ще обърнем внимание на начините за определяне на свежестта на месото, месните продукти и рибата, за да сме сигурни, че правим най-правилния избор.

Как да разберем дали месото е прясно

Прясното месо трябва да има "свеж" розов външен вид и ненатрапчив аромат. Често се случва да попадаме на месо, което има наситен розов цвят. На всички ни е ясно, че това се постига чрез оцветяване. За да разпознаете "боядисания" продукт, е необходимо първо да го огледате внимателно от всички страни. Ако забележите, че месото съчетава различни по наситеност нюанси на червеното, то има причина да смятате, че е оцветено изкуствено. Може да проверите това, като поставите парче от него върху бяла салфетка – една домакиня винаги може да разбере дали отпечатъкът, останал по нея, е от кръв или от боя.

парче месо

Ако се чудите дали месото е прясно, натиснете го с пръсти. Свежото ще възвърне първоначалната си форма. Друго, което е добре да знаете е, че по продукта не трябва да има слуз.

Как да разберем прясна ли е каймата

В прясната кайма няма тъмни участъци. В случай че такива са налице, значи в сместа е попаднало старо месо. Ако повърхността на каймата е сивкава, то продуктът се е застоял прекалено дълго в магазина. Свежата кайма има ярък и блестящ цвят. Качественият продукт е с еднородна консистенция, без кости, хрущяли, сухожилия и груба съединителна тъкан. Ако каймата е замразена, за качеството й може да се ориентирате по цвета, който варира от тъмночервено до светлорозово взависимост от вида на преобладаващото месо (телешко или свинско).

Ако каймата се състои само от месо, то тя ще отделя сок, който също може да ни каже много за качеството на продукта. Яркочервената умерено прозрачна/бистра течност е признак за свежа кайма, докато тъмният гъст и мътен сок показва, че продуктът не е пресен.

Най-добре е каймата да се смила пред очите ви. Но тъй като това невинаги е възможно, за качеството може да се ориентирате и по цената й, която не е добре да бъде по-ниска от тази на самото месо.

кайма

Как да определим свежестта на рибата

Първият признак за свежест на рибата е добрият мирис. Ако продуктът не е пресен, най-лесният начин да му се придаде търговски вид, е с помощта на "течен пушек". Така обработената риба лесно се различава от истински опушената – разрязвайки я на парчета, тя ще се разпадне.

Ако рибата е прясна, люспите й ще са прилепени плътно към тялото, ще са гладки и умерено лъскави. Наличие на каквито и да било петна може да бъде знак за заболяване. Обърнете внимание и на корема на рибата – той не трябва да бъде издут.

Състоянието на хрилете също е добър индикатор за качество. При прясната риба те са затворени, цветът им е ярък, не тъмен и матов, по тях няма жълтеникави или кафеникави участъци.

Месото трябва да изглежда свежо, без тъмни и сиви петна. Качествената риба не е прекалено мека, отпусната или суха при допир. Еластичността при натиск е характерна за пресния продукт. Ако рибата е стара, на мястото ще се образува вдлъбнатина.

Вярвате или не, очите на рибата също говорят за качеството й. Те трябва да са избистрени и леко изпъкнали, а не мътни, хлътнали и сухи.

Не забравяйте, че прясната риба се разваля за ден.

риба

Как да разпознаем развалените колбаси

Нарязаните и опаковани колбаси най-често не са пресни. Обикновено датата, отбелязана върху опаковките и етикетите им, е тази на нарязването, а не на самото приготвяне на продукта.

При целите колбаси обърнете внимание на състоянието на тяхната обвивка, на цвета на съдържанието и на аромата. Свежите продукти с добро качество имат чиста и суха неповредена обвивка. Цветът при разреза е светлокафяв за колбасите със съдържание на черен дроб, розов – при варените колбаси, тъмночервен – при пушените.

Непресните кренвирши и наденици имат леко надута обвивка. Ако я пробиете с игла и съдържанието й е влажно, то очевидно е развалено.

колбаси

Как да разпознаем прясното пилешко

За да се придаде свеж вид на старото пилешко, то обикновено се избърсва с хлорен разтвор. Доверете се на обонянието си, дори минимален дъх на хлор, трябва да ви откаже от покупката на продукта.

Цветът също е показател: на свежото пилешко той е розов, на разваленото – сив, а миризмата е неприятна и с дъх на амоняк. Обърнете внимание и на мазнината. Ако тя е жълтеникава или бяла и не се лепи по ръцете, значи месото е прясно. Розоватият й оттенък може да означава, че продуктът е обработван с химикали. От свежото пилешко се отделя прозрачен сок, а течността от разваления продукт е мътна или млечнобяла.

пилешко месо

Пазарувайте от магазини, в които е възможен контакт с продавачите, консултирайте се с тях относно избора, който предстои да направите. Не пренебрегвайте информацията, посочена върху етикетите и опаковките на хранителните стоки.

Пресните продукти са равни не само на вкусни ястия, но и на здраве – вашето и това на близките ви.

Още по темата:
  • Вегетарианско месо или месо от зеленчуци - новото кулинарно чудо Вегетарианско месо или месо от зеленчуци - новото кулинарно чудо
  • Пица с месо и босилек Пица с месо и босилек
  • Конячен сос Конячен сос
  • Задушено пиле с картофи Задушено пиле с картофи
4.2/5 6 оценки

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

ВИНО ДАРОБАС ТЕМПРАНИО ЧЕРВЕНО реколта 2008 год. 750 мл.
14.70лв.

ВИНО ДАРОБАС ТЕМПРАНИО ЧЕРВЕНО реколта 2008 год. 750 мл.

ВИНО ДАРОБАС ПИНО НОАР ЧЕРВЕНО реколта 2008 год. 750 мл.
14.70лв.

ВИНО ДАРОБАС ПИНО НОАР ЧЕРВЕНО реколта 2008 год. 750 мл.

ОЗОНАТОР ЗА ПРЕЧИСТВАНЕ НА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ TQ-D34
850.00лв.

ОЗОНАТОР ЗА ПРЕЧИСТВАНЕ НА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ TQ-D34

Безплатна доставка за България!

Коментари към Как да разберем дали месото, колбасите и рибата са пресни, стари или развалени

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Как да разберем дали месото, колбасите и рибата са пресни, стари или развалени
    www.framar.bg 
    на 04 July 2025 в 09:29
    Коментирайте "Как да разберем дали месото, колбасите и рибата са пресни, стари или развалени"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Добре е да знаете ...
  • Полезна информация
  • Как и колко да варим различните видове месо
  • Защо консумацията на сурово месо е опасна за здравето
  • Време и температура за печене на месо, птици, риба (таблица)
  • Консумацията на евтино месо намалява продължителността на живота
  • Използвайте сок от кисели краставици, за да направите месото по-крехко
  • Преработеното месо може да усили симптомите на астма
  • Защо е полезно да ядем гъше месо
  • Пуешко месо
  • Печено пиле с ябълки, сушени сини сливи и мед
  • Непоносимост към месо – възможно ли е тялото да „забрави“ как да го усвоява
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Трансглутаминаза – идеалното лепило за месо

преди 119 дни, 11 часа и 52 мин.

Пилешко месо със салмонела в магазините! Как да сме сигурни какво купуваме?

преди 2036 дни, 21 часа и 12 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Защо не трябва да пием кафе преди кръвни изследвания - всичко което трябва да знаете

преди 6 дни, 17 часа и 40 мин.

Безплатна консултация за деца с витилиго - Габрово, юли, 2025 година

преди 8 дни, 10 часа и 22 мин.

Прием в болница - какво заплаща НЗОК, какви документи са необходими и колко продължава болничният престой

преди 20 дни, 17 часа и 13 мин.

Психотест за оръжие в България: Какво представлява и формалност ли е?

преди 21 дни, 14 мин.
Всички

АНКЕТА

Какво би задържало младите лекари в България?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Непоносимост към месо – възможно ли е тялото да „забрави“ как да го усвоява Непоносимост към месо – възможно ли е тялото да „забрави“ как да го усвоява

Непоносимост към месо – възможно ли е тялото да „забрави“ как да го усвоява

от 21 март 2025г. Прочети повече
Време и температура за печене на месо, птици, риба (таблица) Време и температура за печене на месо, птици, риба (таблица)

Време и температура за печене на месо, птици, риба (таблица)

от 22 фев 2024г. Прочети повече
Нова опасна мода: консумация на сурово и развалено месо Нова опасна мода: консумация на сурово и развалено месо

Нова опасна мода: консумация на сурово и развалено месо

от 12 май 2021г. Прочети повече
Диета Карнивор - основана единствено на месо Диета Карнивор - основана единствено на месо

Диета Карнивор - основана единствено на месо

от 04 март 2021г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ЗАЛПАМ ПЛЮС таблетки 10 мг/2.5 мг/10 мг * 30

МУРАКОЛ ДЖЕНТЪЛ ЪП капсули * 120

ЗАЛПАМ ПЛЮС таблетки 5 мг/1.25 мг/5 мг * 30

ЗАЛПАМ ПЛЮС таблетки 10 мг/2.5 мг/5 мг * 30

ПАРИКС таблетки 20 мг * 28

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

СПРЕЙ ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА КЛИМАТИЦИ - РЕФРЕШ ЕЪР - 500 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 03 юли 2025г. в 17:45:48

СПРЕЙ ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА КЛИМАТИЦИ - РЕФРЕШ ЕЪР - 500 мл

Коментар на: Дамян Стоянов от 03 юли 2025г. в 17:15:49

Задължително ли е да купите подарък на лекуващия лекар/персонала след изписване от болницата?

Коментар на: Дафи от 03 юли 2025г. в 16:33:57

Ревматоиден артрит

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 03 юли 2025г. в 16:11:03

СОДА ЗА ПИЕНЕ таблетки * 30 НИКСЕН

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 03 юли 2025г. в 16:09:18
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival