Начало Хранене Рецепти Тестени изделия Разни Зеленчуков хляб с аспержи, тиквички и маслини

Зеленчуков хляб с аспержи, тиквички и маслини

Зеленчуков хляб с аспержи, тиквички и маслини - изображение

Необходими продукти:

  • 500 грама брашно + още за доомесване
  • 7 грама суха мая
  • 1 чаена лъжица сол
  • 4 супени лъжици зехтин
  • 125 грама аспержи, почистени и нарязани
  • 1 малка тиквичка (125 грама) – настъргана
  • 100 грама обезкостени зелени маслини, разрязани на половина
  • 50 грама твърдо сирене
  • 1 разбито яйце

Начин на приготвяне:

Смесете брашното, маята и солта. Направете кладенец в средата и там излейте 300 милилитра леко топла вода и 3 супени лъжици зехтин. Разбъркайте, за да се смесят съставките.

Прехвърлете върху добре набрашнен плот и месете 10 минути, докато се получи еластично тесто.

Поставете в намазнена купа и завъртете тестото, след което покрийте с фолио. Оставете да престои 1 час, за да втаса.

През това време пригответе плънката. Загрейте 1 лъжица масло в голям тиган на средна температура и запържете аспержите (които сте нарязали на едро) за около 2 минути. Добавете тиквичката и разбъркайте. Оставете за няколко минути, за да се изпари течността. Прехвърлете сместа в купа и оставете да се охлади напълно. Сложете 75 грама от маслините към плънката и 35 грама настъргано сирене.

Втасалото тесто прехвърлете на плота и с юмрук натиснете центъра му на долу. Премесете, след което разточете на правоъгълник, дебел около 1 сантиметър.

Разпределете плънката, като оставите по 2 сантиметра от всички страни за борд.

оформяне на хляба

Краищата на тестото прехвърлете към центъра, така че тези 2 сантиметра да покрият част от плънката. След това навийте на руло от по-късата страна.

Сложете хляба с ръба надолу в тава, застлана с хартия. Покрийте с намазнено фолио и оставете отново да втаса за 1 час на топло място.

Свалете фолиото и намажете с 1 яйце. Поръсете с останалите маслини и настърганото сирене. Печете за около 35-40 минути на 200 градуса – ако има нужда, след 25-тата минута покрийте хляба с фолио, за да не се препече твърде много.

Готовият хляб извадете от тавата и оставете да се охлади за поне 30 минути, преди да го нарежете.

За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: realfood.tesco.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЛайфстайлВидеоСнимкиЗдравни съветиЛюбопитноХрани и ястияНовиниДиетиИнтервюта