Зеленчуков хляб с аспержи, тиквички и маслини
Необходими продукти:
- 500 грама брашно + още за доомесване
- 7 грама суха мая
- 1 чаена лъжица сол
- 4 супени лъжици зехтин
- 125 грама аспержи, почистени и нарязани
- 1 малка тиквичка (125 грама) – настъргана
- 100 грама обезкостени зелени маслини, разрязани на половина
- 50 грама твърдо сирене
- 1 разбито яйце
Начин на приготвяне:
Смесете брашното, маята и солта. Направете кладенец в средата и там излейте 300 милилитра леко топла вода и 3 супени лъжици зехтин. Разбъркайте, за да се смесят съставките.
Прехвърлете върху добре набрашнен плот и месете 10 минути, докато се получи еластично тесто.
Поставете в намазнена купа и завъртете тестото, след което покрийте с фолио. Оставете да престои 1 час, за да втаса.
През това време пригответе плънката. Загрейте 1 лъжица масло в голям тиган на средна температура и запържете аспержите (които сте нарязали на едро) за около 2 минути. Добавете тиквичката и разбъркайте. Оставете за няколко минути, за да се изпари течността. Прехвърлете сместа в купа и оставете да се охлади напълно. Сложете 75 грама от маслините към плънката и 35 грама настъргано сирене.
Втасалото тесто прехвърлете на плота и с юмрук натиснете центъра му на долу. Премесете, след което разточете на правоъгълник, дебел около 1 сантиметър.
Разпределете плънката, като оставите по 2 сантиметра от всички страни за борд.
Краищата на тестото прехвърлете към центъра, така че тези 2 сантиметра да покрият част от плънката. След това навийте на руло от по-късата страна.
Сложете хляба с ръба надолу в тава, застлана с хартия. Покрийте с намазнено фолио и оставете отново да втаса за 1 час на топло място.
Свалете фолиото и намажете с 1 яйце. Поръсете с останалите маслини и настърганото сирене. Печете за около 35-40 минути на 200 градуса – ако има нужда, след 25-тата минута покрийте хляба с фолио, за да не се препече твърде много.
Готовият хляб извадете от тавата и оставете да се охлади за поне 30 минути, преди да го нарежете.
За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: realfood.tesco.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Консумирайте препечени филийки със зехтин при гастрит
- Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци
- Пълнен хляб с чесново масло и кашкавал
- Двуседмична диета с хляб
- Еврейски безквасен хляб Маца
- Печени чеснови филийки със зехтин и ароматни подправки
- Бига - квас за хляб по италиански
- Домашен хляб със сушени домати и парченца маслини (за хлебопекарна)
- Вместо хляб си направете кълнове от лимец или ръж
- Рецепти за домашен селски хляб (с хрупкава коричка и с подправки)
Коментари към Зеленчуков хляб с аспержи, тиквички и маслини