Зелеви сарми в гювеч с пушен бекон, ребра и кайма
Необходими продукти:
- 1-2 броя консервирани зелки
- 200 грама пушен бекон
- 400 грама пушени свински ребра
- 900 грама кайма /свинска, телешка или смес/
- 2 глави лук, нарязани на ситно
- 1 1/2 чаена чаша ориз
- 2 супени лъжици сладък червен пипер
- 4 дафинови листа
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
- Отделете едно по едно листата от киселото зеле, като внимавате да не ги разкъсате.
- Измийте ги под студена течаща вода, след което ги накиснете отново в студена вода, докато приготвяте плънката.
- През това време сотирайте лука с 1 супена лъжица сладък червен пипер и бекона в тиган на средно силен огън. Бъркайте периодично.
- След около 4-5 минути добавете каймата и подправете със сол и прясно смлян черен пипер на вкус.
- Разбъркайте и гответе още 3-4 минути, след което добавете ориза.
- Разбъркайте добре и отдръпнете плънката от котлона.
- Отцедете зелевите листа и покрийте дъното на гювеча с няколко от тях.
- Върху тях подредете няколко пушени ребра.
- Завийте сармите, като използвате 1-2 супени лъжици от плънката, в зависимост от тяхната големина.
- Подредете един ред сарми върху ребрата, поставете 2 дафинови листа и няколко пушени ребра.
- Поръсете с червен пипер и продължете да редите гювеча, като следвате същата последователност до изчерпване на продуктите.
- Покрийте сармите с няколко зелеви листа и напълнете гювеча с вода.
- Поставете капака и гответе на 180 градуса, без да загрявате предварително фурната в продължение на близо 2 часа.
- Поднесете ги топли, гарнирани с пушените свински ребра и им се насладете.
Забележка!
Подредете зелевите сарми възможно най-плътно в гювеча, за да не се развият листата по време на готвенето.
Приятен апетит!
Снимка: slavorum.org
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Мързеливи сарми с прясно зеле
- Сарми в доматен сос
- Постни мързеливи сарми с гъби в доматен сос
- Риба в зелеви листа (рибени сарми)
- Печени сарми с плънка от ориз, гъби и маслини
- Запечени сарми от козе сирене с домати и маслини
- Сарми от листа ревен с кайма и ориз на фурна
- Зелеви сарми с кайма, ориз и гъби
- Сармички от лапад с ориз
- Панирани сарми с кайма и ориз
Коментари към Зелеви сарми в гювеч с пушен бекон, ребра и кайма