Запеканка с прясно мляко, яйца и коприва
Необходими продукти:
- 1 чаена чаша листа от коприва
- 1 супена лъжица масло
- 2 супени лъжици зелен чесън, нарязан на ситно
- 1/4 чаена чаша зелен лук, нарязан на ситно
- 1/2 чаена чаша натрошено сирене
- 1 супена лъжица пресен магданоз, нарязан на едро
- 1 1/2 супени лъжици пресен риган, нарязан на едро
За заливката:
- 2 чаени чаши прясно мляко
- 1 чаена чаша пълномаслена сметана
- 6 яйца
- 1 чаена лъжичка сол
- 1/2 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер
- 1/4 чаена лъжичка червен пипер на люспи
Начин на приготвяне:
- Бланширайте копривата в тенджера с подсолена вряща вода за 2 минути.
- Отцедете и веднага залейте със студена вода, за да стопирате процеса на готвене.
- Отново отцедете и нарежете на едро.
- Разтопете маслото в голям тиган на средно силен огън и задушете лука и чесъна за 2-3 минути. Отстранете от котлона.
- Добавете копривата и разбъркайте добре.
- Пригответе заливката, като в голяма купа разбиете яйцата и добавите останалите съставки. Разбъркайте, за да се разпределят равномерно.
- Подмажете дъното и стените на йенско стъкло или друг съд за печене и на дъното му разпределете 1/2 от зеленчуковата смес.
- Поръсете с 1/2 от натрошеното сирене, магданоза и ригана и залейте с 1/2 от яйчената смес. Повторете с останалите продукти.
- Печете в предварително загрята до 180 градуса за около 30 минути или до пълна готовност, в зависимост от дълбочината на съда.
- Оставете запеканката да се охлади в продължение на 15 минути, преди да я нарежете и поднесете.
Приятен апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
БИЛКОВИТА БИЛКОВА СМЕС ПРИ КОСОПАД 200 г
ХЕРБАЛКАН ЧАЙ ДЕТОКС 150 г
БИЛКОВИТА БИЛКОВА СМЕС ЗЕЛЕНА МАГИЯ 180 г
АЛЕРДЕП сироп 150 мл
ЛАДРОМЕ БИО БИЛКОВ ЧАЙ ЗА КЪРМАЧКИ филтър * 20
ХЕРБАДЖЕН ЛОСИОН ПРОТИВ КОСОПАД, ПЪРХОТ И МАЗНИ КОРЕНИ НА КОСАТА * 8
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Топли предястия
- Коприва – състав, полезни свойства и странични ефекти
- Запеканка от сирене с яйца и сметана
- Червена мъртва коприва
- Запеканка с праз, колбас и сметанова заливка с кашкавал
- Запеканка от броколи и домати със заливка
- Коприва
- Запеканка от кайма с цветно зеле и кашкавал
- Лазаня от патладжани с кайма, пармезан и моцарела
- Запеканка от спанак със сирена, чесън и гъби
- Спанак с ориз, яйца и пармезан
Коментари към Запеканка с прясно мляко, яйца и коприва