Запеканка с гъби, лук и целина
Необходими продукти:
за приготвяне на лука:
- 2 чаени лъжици зехтин
- 3 глави лук, тънко нарязани
- 5 стръка мащерка (само листенцата)
за бульона:
- 2 моркова
- 1 фенел
- 1 стрък целина
- 1 лук
- 1 дафинов лист
- стръковете от малка връзка магданоз
- 6 цели зърна черен пипер
за приготвяне на гъбите:
- 2 чаени лъжици зехтин
- 2 скилидки чесън, нарязани
- 750 грама гъби (ако разполагате с микс, е най-добре)
други продукти за запеканката:
- целина около 1 килограм
- 1 скилидка чесън
- 80 грама сварени кестени
Начин на приготвяне:
Започнете приготвянето на лука. Сложете го в тиган и подправете с мащерката и щипка сол. Сипете зехтина и изпържете за 25 минути, докато стане златист (ако лукът започне да загаря, налейте малко вода).
Пригответе бульона, като нарежете едро всички зеленчуци, залейте ги с 1,25 литра вода и сварете за 20 минути. Свалете от котлона и прецедете.
Пригответе и гъбите: сгорещете тиган със зехтина и сложете чесъна, след 30 секунди прибавете гъбите и гответе, докато покафенеят и водата им се изпари, около 15 минути.
Включете фурната да се загрее на 190 градуса.
Обелете корена целина и го нарежете на тънки филийки.
Разрежете на две скилидката чесън и с нея натъркайте правоъгълна тава. Сложете 1/3 от целината в съда, като подредите плътно резените. Отгоре разпределете половината гъби и половината от лука. Следва отново целина, гъби и лук, завършете с останалата целина и сипете 500 милилитра бульон.
Покрийте с фолио и изпечете за 30 минути. След това махнете фолиото и поръсете с нарязаните кестени, допечете още 25 минути, до златиста коричка.
realfood.tesco.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Топли предястия
- Подправки, подходящи за използване при приготвянето на гъби
- Ливадна виолетка
- Рижика, Обикновена млечница, Истинска млечница, Червена млечница, Риженка, Рижка, Рижейка и Рижийка
- Пържени гъби със сметана и лук
- Колко време да варим различните видове гъби?
- Едра орешарка, Едра миризливка
- Свинско с гъби в сметана
- Запеканка от макарони с пилешко месо и сос бешамел
- Зимна припънка, Зимненка
- Гъби портобело
Коментари към Запеканка с гъби, лук и целина