Начало Хранене Рецепти Предястия Топли Задушено цветно зеле в сметанов сос с чесън

Задушено цветно зеле в сметанов сос с чесън

Задушено цветно зеле в сметанов сос с чесън - изображение

Необходими продукти:

  • 400 грама цветно зеле
  • 1/2 връзка зелен лук
  • 1 морков
  • 4-5 скилидки чесън
  • 50 грама краве масло
  • 1 1/2 супени лъжици брашно
  • 2 супени лъжици готварска сметана (33% масленост)
  • 1/2-1 дафинов лист
  • черен пипер на зърна, копър и сол на вкус


Начин на приготвяне:

Измийте цветното зеле под течаща вода (студена) и разделете на малки съцветия. Сложете ги в тенджера и налейте вода (отново студена), която трябва само да покрие зеленчука (около 1,5 литра).

Сложете половин или един дафинов лист, зърна черен пипер и подсолете. Щом течността кипне, варете 5 минути зелето на слаб огън (не преварявайте карфиола, розичките не трябва да се разпадат).

Извадете с решетъчна лъжица, сложете в чиния, а бульона прецедете и оставете да се охлажда.

Сложете брашното в купа, добавете пресования чесън и налейте сметаната.

Зеления лук и моркова нарежете едро и сложете в блендер, смелете ги, но не прекалено ситно.

В купата с брашното, сметаната и чесъна постепенно налейте вече охладената вода, в която бланширахте цветното зеле. Разбъркайте с тел за разбиване на яйца, за да не се получават бучки. Сместа трябва да има малко гъста консистенция, при варенето ще се сгъсти повече. В случай че вашата комбинация е прекалено гъста, разредете с бульона от зелето.

Изсипете зеленчуците в соса, подсолете, сложете смлян черен пипер и разбъркайте.

Карфиола изсипете в съда, в който ще задушавате. Залейте със соса и добавете нарязаното на малки кубчета краве масло. Задушете на тих огън в продължение на 25-30 минути под капак.

Поднесете ястието поръсено с нарязан копър.


Да ви е вкусно!


За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: 1001eda.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиХрани и ястияБотаникаЗдравни съветиЛюбопитно