Задушено цветно зеле в сметанов сос с чесън
Необходими продукти:
- 400 грама цветно зеле
- 1/2 връзка зелен лук
- 1 морков
- 4-5 скилидки чесън
- 50 грама краве масло
- 1 1/2 супени лъжици брашно
- 2 супени лъжици готварска сметана (33% масленост)
- 1/2-1 дафинов лист
- черен пипер на зърна, копър и сол на вкус
Начин на приготвяне:
Измийте цветното зеле под течаща вода (студена) и разделете на малки съцветия. Сложете ги в тенджера и налейте вода (отново студена), която трябва само да покрие зеленчука (около 1,5 литра).
Сложете половин или един дафинов лист, зърна черен пипер и подсолете. Щом течността кипне, варете 5 минути зелето на слаб огън (не преварявайте карфиола, розичките не трябва да се разпадат).
Извадете с решетъчна лъжица, сложете в чиния, а бульона прецедете и оставете да се охлажда.
Сложете брашното в купа, добавете пресования чесън и налейте сметаната.
Зеления лук и моркова нарежете едро и сложете в блендер, смелете ги, но не прекалено ситно.
В купата с брашното, сметаната и чесъна постепенно налейте вече охладената вода, в която бланширахте цветното зеле. Разбъркайте с тел за разбиване на яйца, за да не се получават бучки. Сместа трябва да има малко гъста консистенция, при варенето ще се сгъсти повече. В случай че вашата комбинация е прекалено гъста, разредете с бульона от зелето.
Изсипете зеленчуците в соса, подсолете, сложете смлян черен пипер и разбъркайте.
Карфиола изсипете в съда, в който ще задушавате. Залейте със соса и добавете нарязаното на малки кубчета краве масло. Задушете на тих огън в продължение на 25-30 минути под капак.
Поднесете ястието поръсено с нарязан копър.
Да ви е вкусно!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: 1001eda.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ КАРФИОЛ 190 г
АЛАЙВ ИМУННА ЗАЩИТА желирани таблетки * 90 NATURE'S WAY
АЛКА ГРИЙНС саше * 30
АЛАЙВ КОСА, КОЖА И НОКТИ капсули * 60 NATURE'S WAY
АЛАЙВ течен мултивитамин 900 мл NATURE'S WAY
Безплатна доставка за България!АЛАЙВ КОСА, КОЖА И НОКТИ ГЪМИ ПРЕМИУМ ФОРМУЛА С КОЛАГЕН 300 мг желирани таблетки * 60 NATURE'S WAY
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Топли предястия
- Карфиол, Цветно зеле
- Паниран карфиол със сладко-лютив сос
- Запеканка с броколи, карфиол и спанак
- Карфиолен ориз с кашу и див лук
- Карфиолени пуканки
- Печени зеленчуци - картофи, карфиол, нахут с къри паста
- Вижте 5 ползи от консумацията на карфиол по време на бременност
- Рецепти за туршия със зелен боб
- Пържен карфиол по корейски
- Огретен с карфиол, шунка и кашкавал
Коментари към Задушено цветно зеле в сметанов сос с чесън