Домашна шоколадова торта "Прага"
Необходими продукти:
За тестото:
80 грама брашно
100 грама пудра захар
30 грама захар на пясък
75 грама бадеми
100 грама масло
150 грама черен шоколад
4 яйца
За плънката:
200 грама вишнев конфитюр
За глазурата:
150 грама тъмен шоколад
Начин на приготвяне:
Разбийте маслото, прибавяйки постепенно пудрата захар и бийте до получаването на пухкава маса. Отделете белтъците от жълтъците, белтъците върнете обратно в хладилника, а жълтъците прибавете към маслото и смесете с миксер. Разтопете шоколада на водна баня, смелете бадемите и постепенно прибавете тези съставки към сместа от жълтъците с маслото. Сложете и брашното.
Извадете студените белтъци от хладилника и ги разбийте в напълно сух съд, като внимавате да не е останал жълтък. Започнете да разбивате първо на ниска скорост без захар, след това увеличете скоростта до максимум и прибавете захарта на части, без да спирате бъркането.
Получената белтъчна маса смесете с шоколадовото тесто, разбъркайте внимателно и изсипете в подмазаната форма (може да застелите дъното й с хартия за печене).
Сложете блатът да се пече във фурна, загрята до 170 градуса в продължение на 50 минути. След това го извадете и оставете да изстине (докато е горещ, не правете нищо с него). Когато това стане, разрежете го на две части, намажете долната с вишнев конфитюр (или друг по ваш избор) и отгоре покрийте с втората половина.
Направете глазурата: разтопете шоколада на водна баня, прибавете две лъжици топла вода, разбъркайте и нанесете върху тортата. Изчакайте известно време, преди да се заемете с украсата. Декорирайте по избор.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Торта с мус от три шоколада
- Шоколадова торта с маслен крем
- Френски шоколадов десерт
- Шоколадова торта с крем от бял и черен шоколад
- Лесна торта с шоколадова глазура и коняк
- Шоколадова торта с крем Маскарпоне и Бейлис
- Шоколадова торта с крем и глазура ганаш
- Шоколадова торта с извара и кокос
- Шоколадова торта без яйца
- Шоколадова торта с лешници и карамелен крем
Коментари към Домашна шоколадова торта "Прага"