Домашна телешка пастърма "джърки"
Телешката пастърма "джърки" представлява тънки филийки сушено месо, подправено с различни подправки. Докато в България си представяме голямо парче изсушено месо, когато чуем пастърма, този вариант е идеален за по-бързо приготвяне, а готовите парченца сушено месо са чудесен вариант за следобедна закуска. Ето и тънкостите и стъпките, по които да приготвите телешката джърки пастърма.
Необходими продукти:
Основен продукт:
- 2 -3 килограма чисто телешко месо по избор - може да замените телешкото с месо по избор, като, ако изберете пилешко, например, е добре да намалите времето за приготвяне
Маринати:
Терияки:
- 2 чаени лъжици течен пушек (ако не намерите, сложете 1 лъжица барбекю сос)
- 1/4 чаена чаша соев сос
- 1 супена лъжица сос Уорчестър
- 1/4 чаена чаша кафява захар
- 1 чаена лъжица настърган джинджифил
- 1 чаена лъжица чесън на прах
Меден пипер:
- 1/4 чаена чаша мед
- 1/4 чаена чаша соев сос
- 1 супена лъжица лют червен пипер
- 2 чаени лъжици черен пипер - смлян
Хаваи:
- 1/2 чаена чаша сок от ананас
- 1/4 чаена чаша кафява захар
- 1/4 чаена чаша соев сос
Сладко-пикантен с бърбън:
- 1 чаена лъжица течен пушек
- 1 супена лъжица меласа
- 1/4 чаена чаша бърбън
- 2 супени лъжици соев сос
- 2 супени лъжици сос Уорчестър
- 1 супена лъжица лют чили сос
Сухи съставки:
- 1/2 чаена чаша кафява захар
- 2 супени лъжици сушен лют червен пипер на люспи
- 1/4 чаена чаша сол
- 1 чаена лъжица чесън на прах
- 1 чаена лъжица черен пипер
- може да добавите и още подправки като канела, чили, джинджифил, индийско орехче и други.
Начин на приготвяне:
Почистете месото от жилите и го нарежете на тънки филийки, напречно на нишките на месото.
Сложете в купа и мариновайте с избраната от вас марината. Покрийте с фолио и оставете да се овкуси в продължение на 8-10 часа.
Извадете месото от маринатата.
Сухите подправки смесете в купа и оваляйте от двете страни тънките резенчета. Подредете ги върху решетка, поставена в тава.
Опечете на 90 градуса за около 2-3 часа, докато месото изсъхне напълно и придобие тъмен цвят.
Пастърмата може да приготвите и в дехидратор, като я изсушавате в продължение на 8-10 часа.
Съхранението на пастърмата е лесно, приберете в найлонов плик с цип и дръжте в хладилник или фризер, до около 3 седмици.
Също така е възможно да вакуумирате месото и да го съхранявате във фризер до 3 месеца.
Тъй като в приготвянето на пастърмата няма консерванти, най-добре е да не прекалявате със съхранението в хладилник. Затова приготвяйте необходимите ви количества, които може да изядете в рамките на седмица.
За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: thespruceeats.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Домашна телешка пастърма
- Агнешка пастърма с чили пипер
- Пилешка пастърма с лютивка и червен пипер
- Пастърма
- Говежда пастърма с кимион и чесън
- Пастърма от пилешки гърди с мед, горчица и чесън
- Домашна пилешка пастърма с чесън и мед
- Пикантна пилешка пастърма
- Пилешка пастърма във винена марината
- Телешки цветя от пастърма
Коментари към Домашна телешка пастърма "джърки"