Пастърма
Пастърмата е деликатес, който се получава при осоляването и изсушаването на филе, което може да бъде свинско, козе, овче, говеждо, телешко или друго месо. При приготвянето на продукта се добавят различни подправки (сминдух, червен пипер, черен пипер, чесън и др.). От месото предварително се отстранява мазнината.
Пастърмата запазва всички полезни свойства на месото, от което е направена.
Състав на пастърмата:
- калории, мазнини (наситени, полиненаситени, мононенаситени), холестерол
- калий, натрий, калций, желязо, фосфор, магнезий, цинк, селен, мед, манган,
- въглехидрати: захари
- белтъчини
- вода
- витамини: А, С, Е, В6, В12, В5, тиамин, рибофлавин, ниацин, бета-каротин, холин
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 72.0 мл. |
Белтък | 16.3 гр. |
Мазнини | 6.2 гр. |
Въглехидрати | 1.8 гр. |
Калории | 133 кал. |
Витамини и минерали
витамини А, С, Е, В6, В12, В5; калий, натрий, калций, желязо, фосфор, магнезий, цинк, селен, мед, манган |
СТАТИЯТА е свързана към
- Месо, птици
- Печено пилешко филе в сметанов сос с чесън, горчица и кашкавалена коричка
- Домашна телешка пастърма
- Агнешка пастърма с чили пипер
- Пилешка пастърма с лютивка и червен пипер
- Филе от риба на тиган с масло и билки
- Домашна телешка пастърма "джърки"
- Говежда пастърма с кимион и чесън
- Пилешко филе на тиган с домати и моцарела
- Пастърма от пилешки гърди с мед, горчица и чесън
- Домашна пилешка пастърма с чесън и мед
Коментари към Пастърма