Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Предястия Студени Домашна телешка пастърма

Домашна телешка пастърма

от 07 ное 2015г., обновено на 11 яну 2021г.
Редактор: Ваня Боянова
Домашна телешка пастърма - изображение
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

Телешката пастърма се прави от сурово телешко месо, което се осолява, частично се изсушава и се овкусява с билки и подправки. Обикновено след това се опушва за добиване на характерен вкус и се приготвя на пара до готовност. Този начин на обработка се използва за запазване на месото още преди да бъдат създадени първите хладилници. Подправките, които се използват, са чесън, кориандър, черен и червен (сладък или чили) пипер, карамфил, бахар, синапено семе или други. Ето няколко рецепти как да си приготвите вкусна телешка пастърма в домашни условия.

Домашна телешка пастърма

Домашна телешка пастърма.

Необходими продукти за приготвянето на домашна телешка пастърма:

  • 500-700 грама телешко филе или друго месо
  • 1,5-2 супени лъжици едра сол
  • 1,5 чаени чаши захар

За подправяне*:

  • 40 грама семена сминдух (може смлени)
  • 1/2 чаена лъжица смлян червен пипер
  • 2 скилидки счукан чесън или 10 грама на прах
  • 1/2 чаена лъжица семена кориандър
  • 1/2 супена лъжица черен пипер на зърна
  • 1/2 супена лъжица бахар на зърна
  • 1/2 чаена лъжица зърна кимион
  • 1 супена лъжица коняк по желание

*Може да използвате готова смес от смлени подправки по ваш избор.

За марината:

  • 250 милилитра вода
  • 1-2 дафинови листа
  • няколко зрънца карамфил

Как се приготвя домашна телешка пастърма?

Измийте месото, подсушете го много добре и натрийте със захар всички страни.

Сложете в пластмасов съд, който покрийте с капак, но не затваряйте плътно, а само сложете капака. Приберете в хладилника за 12 часа. От месото периодично ще се отделя течност, която следва да отцеждате.

Щом изтекат 12-те часа, натрийте месото със сол и го върнете в хладилника. Този път оставете да престои ден-ден и половина. Отново отцеждайте сока, който се отделя. За това време обърнете телешкото 1-2 пъти.

Налейте водата в подходящ съд и поставете на котлона да заври. Когато това стане, сложете дафиновите листа и зрънцата карамфил. Свалете тенджерата от огъня, затворете с капак и оставете за известно време, за да се запарят подправките.

Течността трябва да се охлади до 30 градуса, след което я прецедете и бавно към нея прибавете сухата смес от смлени подправки, разбърквайки старателно. Ако ще използвате коняк, сега е моментът да сложите и него.

Оставете маринатата под капак за едно денонощие, за да се комбинират добре всички вкусове и аромати. Получава се кремообразна консистенция.

Отстранете излишната сол от месото и го намажете с ароматната смес. Върху парче марля поставете телешкото, сложете и остатъка от подправките, след което увийте плътно и завържете с подходяща връв. Преди да увиете, може да добавите и чесън, ако желаете.

Закачете месото да съхне в сухо проветриво помещение за 10-14 дни.

Пастърмата е готова за консумация, когато слоят от подправки се втвърди, а месото потъмнее.

Да ви е вкусно!

Домашна телешка пастърма, изсушена във фурна

Лесна за приготвяне домашна телешка пастърма без опушване.

Необходими продукти за приготвянето на телешка пастърма:

  • 2 килограма телешко контрафиле
  • 4 супени лъжици едро смлян черен пипер
  • 2 супени лъжици кориандър на прах
  • 1 чаена лъжичка горчица на прах
  • 1 супена лъжица кафява захар
  • 1 супена лъжица пушен червен пипер
  • 2 чаени лъжички чесън на прах
  • 2 чаени лъжички лук на прах

Начин на приготвяне на пастърмата

Сложете месото в голяма тенджера и налейте вода, която трябва да покрие телешкото. Приберете в хладилник за 24-48 часа, като през това време сменяте водата няколко пъти.

Поставете решетка на дъното на тенджера под налягане и изсипете 1/2 чаена чаша вода. Сложете телешкото върху решетката и гответе на силен огън в продължение на 60 минути. Отдръпнете от котлона и внимателно изпуснете парата.

Смесете подправките в купа, разбъркайте добре и ги разстелете на дъното на голяма чиния или поднос. Оваляйте добре телешкото месо в микса от подправки и го увийте плътно в алуминиево фолио. Приберете в хладилника за една нощ.

Преди да изсушите във фурната, оставете месото на стайна температура за 2-3 часа.

Развийте фолиото и поставете телешкото в предварително загрята до 120 градуса фурна за около 1 час. Нека след това пастърмата да си почине 15 минути и тогава я нарежете.

Поднесете с ръжен хляб, горчица, кисели краставички или друга добавка по избор.

Приятен апетит!

Източник:

Снимки: freepik.com

Още по темата:
  • Домашна телешка пастърма "джърки" Домашна телешка пастърма "джърки"
  • Пилешка пастърма с лютивка и червен пипер Пилешка пастърма с лютивка и червен пипер
  • Агнешка пастърма с чили пипер Агнешка пастърма с чили пипер
  • Домашна пилешка пастърма с чесън и мед Домашна пилешка пастърма с чесън и мед
3.3/5 7 оценки

Коментари към Домашна телешка пастърма

От сайта (2)
Напиши коментар 2 коментара
  1. www.framar.bg отговаря
    www.framar.bg отговаря 
    на 01 November 2021 в 16:16

    Владо

    1,5 ч..ч. захар?

    Здравейте! Захарта в тази рецепта се използва в качеството си на консервант, тя помага и за по-бързото изсушаване на месото. С нея обилно се натриват всички страни на телешкото. Може да използвате и по-малко количество, ако желаете.

  2. Владо 
    на 30 October 2021 в 20:52

    1,5 ч..ч. захар?

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Предястия
  • Студени предястия
  • Пастърма
  • Домашна телешка пастърма "джърки"
  • Пилешка пастърма с лютивка и червен пипер
  • Агнешка пастърма с чили пипер
  • Пикантна пилешка пастърма
  • Телешки цветя от пастърма
  • Пастърма от пилешки гърди с мед, горчица и чесън
  • Пилешка пастърма във винена марината
  • Домашна пилешка пастърма с чесън и мед
  • Говежда пастърма с кимион и чесън
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Правили ли сте домашна бира?

преди 1983 дни, 5 часа и 10 мин.

Готварски книги или рецепти от кулинарни страници в интернет използвате?

преди 2062 дни, 47 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Услуги в България на speedybook.pro

преди 2 дни, 4 часа и 38 мин.

Какво представлява прозяването

преди 6 дни, 19 часа и 38 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 6 дни, 19 часа и 49 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 6 дни, 19 часа и 56 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ПОУМОН ХИСТАМИН 30 СН

РУУФ РАТ КАПАН ЗА МИШКИ И ПЛЪХОВЕ С ЛЕПИЛО 18 / 13 см CATCHMASTER

НИВЕА СЪН PROTECT & MOISTURE ХИДРАТИРАЩ СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН СПРЕЙ ПОМПА SPF50+ 270 мл

СОЛИНГЕН МАГНУМ КЛЕЩИ ЗА НОКТИ 003

ОРТОТЕХ ОРТО СОФТ РАЗДЕЛИТЕЛИ ЗА ПРЪСТИ ХАЛУКС ПРОТЕКТ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:39:11

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:27:52

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: Десислава Петрова от 16 май 2025г. в 16:20:59

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: Петя Петкова от 16 май 2025г. в 15:53:33

НИЛАЦИД ГАСТРОГЕЛ саше * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 15:24:57
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival