Домашна телешка пастърма
Телешката пастърма се прави от сурово телешко месо, което се осолява, частично се изсушава и се овкусява с билки и подправки. Обикновено след това се опушва за добиване на характерен вкус и се приготвя на пара до готовност. Този начин на обработка се използва за запазване на месото още преди да бъдат създадени първите хладилници. Подправките, които се използват, са чесън, кориандър, черен и червен (сладък или чили) пипер, карамфил, бахар, синапено семе или други. Ето няколко рецепти как да си приготвите вкусна телешка пастърма в домашни условия.
Домашна телешка пастърма
Необходими продукти за приготвянето на домашна телешка пастърма:
- 500-700 грама телешко филе или друго месо
- 1,5-2 супени лъжици едра сол
- 1,5 чаени чаши захар
За подправяне*:
- 40 грама семена сминдух (може смлени)
- 1/2 чаена лъжица смлян червен пипер
- 2 скилидки счукан чесън или 10 грама на прах
- 1/2 чаена лъжица семена кориандър
- 1/2 супена лъжица черен пипер на зърна
- 1/2 супена лъжица бахар на зърна
- 1/2 чаена лъжица зърна кимион
- 1 супена лъжица коняк по желание
*Може да използвате готова смес от смлени подправки по ваш избор.
За марината:
- 250 милилитра вода
- 1-2 дафинови листа
- няколко зрънца карамфил
Как се приготвя домашна телешка пастърма?
Измийте месото, подсушете го много добре и натрийте със захар всички страни.
Сложете в пластмасов съд, който покрийте с капак, но не затваряйте плътно, а само сложете капака. Приберете в хладилника за 12 часа. От месото периодично ще се отделя течност, която следва да отцеждате.
Щом изтекат 12-те часа, натрийте месото със сол и го върнете в хладилника. Този път оставете да престои ден-ден и половина. Отново отцеждайте сока, който се отделя. За това време обърнете телешкото 1-2 пъти.
Налейте водата в подходящ съд и поставете на котлона да заври. Когато това стане, сложете дафиновите листа и зрънцата карамфил. Свалете тенджерата от огъня, затворете с капак и оставете за известно време, за да се запарят подправките.
Течността трябва да се охлади до 30 градуса, след което я прецедете и бавно към нея прибавете сухата смес от смлени подправки, разбърквайки старателно. Ако ще използвате коняк, сега е моментът да сложите и него.
Оставете маринатата под капак за едно денонощие, за да се комбинират добре всички вкусове и аромати. Получава се кремообразна консистенция.
Отстранете излишната сол от месото и го намажете с ароматната смес. Върху парче марля поставете телешкото, сложете и остатъка от подправките, след което увийте плътно и завържете с подходяща връв. Преди да увиете, може да добавите и чесън, ако желаете.
Закачете месото да съхне в сухо проветриво помещение за 10-14 дни.
Пастърмата е готова за консумация, когато слоят от подправки се втвърди, а месото потъмнее.
Да ви е вкусно!
Домашна телешка пастърма, изсушена във фурна
Необходими продукти за приготвянето на телешка пастърма:
- 2 килограма телешко контрафиле
- 4 супени лъжици едро смлян черен пипер
- 2 супени лъжици кориандър на прах
- 1 чаена лъжичка горчица на прах
- 1 супена лъжица кафява захар
- 1 супена лъжица пушен червен пипер
- 2 чаени лъжички чесън на прах
- 2 чаени лъжички лук на прах
Начин на приготвяне на пастърмата
Сложете месото в голяма тенджера и налейте вода, която трябва да покрие телешкото. Приберете в хладилник за 24-48 часа, като през това време сменяте водата няколко пъти.
Поставете решетка на дъното на тенджера под налягане и изсипете 1/2 чаена чаша вода. Сложете телешкото върху решетката и гответе на силен огън в продължение на 60 минути. Отдръпнете от котлона и внимателно изпуснете парата.
Смесете подправките в купа, разбъркайте добре и ги разстелете на дъното на голяма чиния или поднос. Оваляйте добре телешкото месо в микса от подправки и го увийте плътно в алуминиево фолио. Приберете в хладилника за една нощ.
Преди да изсушите във фурната, оставете месото на стайна температура за 2-3 часа.
Развийте фолиото и поставете телешкото в предварително загрята до 120 градуса фурна за около 1 час. Нека след това пастърмата да си почине 15 минути и тогава я нарежете.
Поднесете с ръжен хляб, горчица, кисели краставички или друга добавка по избор.
Приятен апетит!
Снимки: freepik.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Студени предястия
- Агнешка пастърма с чили пипер
- Пилешка пастърма с лютивка и червен пипер
- Пастърма
- Домашна телешка пастърма "джърки"
- Говежда пастърма с кимион и чесън
- Пастърма от пилешки гърди с мед, горчица и чесън
- Домашна пилешка пастърма с чесън и мед
- Пикантна пилешка пастърма
- Пилешка пастърма във винена марината
- Телешки цветя от пастърма
Коментари към Домашна телешка пастърма
Владо
1,5 ч..ч. захар?
Здравейте! Захарта в тази рецепта се използва в качеството си на консервант, тя помага и за по-бързото изсушаване на месото. С нея обилно се натриват всички страни на телешкото. Може да използвате и по-малко количество, ако желаете.
1,5 ч..ч. захар?