Начало Хранене Рецепти Предястия Студени Домашна телешка пастърма

Домашна телешка пастърма

Домашна телешка пастърма - изображение

Необходими продукти:

500-700 грама телешко филе или друго месо
1,5-2 супени лъжици едра сол
1,5 чаена чаша захар

40 грама семена сминдух (може смлени)
1/2 чаена лъжица смлян червен пипер
2 скилидки счукан чесън или 10 грама на прах
1/2 чаена лъжица семена кориандър
1/2 супена лъжица черен пипер на зърна
1/2 супена лъжица бахар на зърна
1/2 чаена лъжица зърна кимион
1 супена лъжица коняк по желание
може да използвате готова смес от смлени подправки

1-2 дафинови листа
няколко зрънца карамфил
250 милилитра вода

Начин на приготвяне:

Измийте месото, подсушете го много добре и натрийте със захар всички страни.


Поставете в пластмасов съд, покрийте с капак, но не затваряйте, само поставете капака. Приберете в хладилника за 12 часа. От месото периодично ще се отделя течност, която следва да отцеждате.

Щом изтекат 12-те часа, натрийте месото със сол и върнете телешкото в хладилника. Този път оставете да престои ден-ден и половина. Отново отцеждайте сокът, който се отделя. Обърнете месото 1-2 пъти за периода.

Налейте водата в подходящ съд, поставете на котлона да заври. Когато това стане, сложете дафиновите листа и зрънцата карамфил. Свалете тенджерата от огъня, затворете с капак и оставете за известно време, за да се запарят подправките.


Течността трябва да се охлади до 30 градуса, след което я прецедете и бавно към нея прибавете сухата смес от смлени подправки, разбърквайки старателно. Ако ще използвате коняк, сега е моментът да сложите и него.
Оставете комбинацията под капак за едно денонощие, за да се поемат всички вкусове и аромати. Консистенцията се получава кремообразна.

Отстранете излишната сол от месото, намажете го с ароматната смес. Върху парче марля поставете телешкото, сложете и остатъка от подправките, след което увийте плътно и завържете с подходяща връв. Преди да увиете може да добавите и чесън, ако желаете.

Закачете месото да съхне в сухо отопляемо и проветриво помещение за 10-14 дни.

Пастърмата е готова за консумация, когато слоят от подправки се втвърди, а месото потъмнее.

Добър апетит!

Още по темата:

3.3, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиХрани и ястияСнимкиНовиниЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлСоциални грижиХранене при...АнкетиНормативни актовеДиети