Домашна месеница със сирене по бабина рецепта
Едва ли месеницата има нужда от представяне у нас. Винаги мека и топяща се в устата, ароматът й носи усещане за безгрижност, напомня за нежните грижи на бабите ни и ни пренася в едно красиво детство. Ако всичко това ви липсва, ви предлагаме да си направите месеница със сирене по следващата рецепта и да се уверите, че усилията си заслужават. Разбира се, не сме забравили да сложим и масълце, придаващо още по-неустоим вкус на тестеното изкушение.
Знаете ли, че хлябът е единственият продукт, който се консумира по целия свят и се цени от представителите на всички религии? |
Необходими продукти за замесване на чудна месеница със сирене
За тестото на месеницата:
- 700 грама брашно, пресято
- 1 супена лъжица активна суха мая
- 2 яйца, разбити
- 2 супени лъжици олио
- 1 чаена лъжичка сода за хляб
- 1 супена лъжица захар
- 1 чаена лъжичка сол
- 1 чаена чаша прясно мляко, леко затоплено
|
За плънката на месеницата:
- 1 яйце
- 8 супени лъжици масло, разтопено
- 1 чаена чаша кисело мляко
- 350 грама натрошено сирене
За намазване на месеницата:
- 1 жълтък, разбит с 1 супена лъжица прясно мляко
Стъпки за замесването и оформянето на месеницата със сирене
- Разтворете маята и захарта в прясното мляко. Разбъркайте и оставете сместа да престои в продължение на 10 минути.
- В голяма купа смесете брашното, содата за хляб и солта.
За да не се получават бучки при замесването на тесто, водата или млякото се добавят в брашното, а не обратното. В противен случай тестото ще се омеси много трудно. |
- Направете кладенче в средата и добавете разбитите яйца, олиото и млечната смес.
- Замесете тестото за около 10 минути, покрийте и оставете да втаса на топло в продължение на 45 минути.
За да може тестото да втаса добре, всички продукти, влизащи в състава му, трябва да бъдат със стайна темпертура, включително яйцата и мазнината. |
- Пригответе плънката, като смесите яйцето с киселото мляко и натрошеното сирене. Разбъркайте добре.
- Разделете тестото на 2 равни части и разточете всяка от тях върху леко набрашнена повърхност до дебелина около 1 сантиметър.
Когато тестото не е много твърдо, то винаги се лепи по ръцете. За лесното му разточване помага бутилка със студена вода. |
- Намажете с разтопеното масло, разпределете плънката и завийте на руло.
- Нарежете на охлювчета и подредете в голяма тава, покрита с хартия за печене, като оставяте малко разстояние между тях.
- Оставете ги да втасат за около 15 минути и намажете с разбития жълтък.
- Печете месеницата в предварително загрята до 180 градуса фурна в продължение на 20-25 минути до златисто кафяв цвят. Не прекалявайте с печенето, освен ако не обичате по-препечени крайни резултати.
- На снимката се вижда, че има препечено сиренце на повърхността на месеницата. Ако не желаете този (д)ефект, внимавайте от плънката да няма по повърхността на тестото.
- Поднесете питката топла и й се насладете. Разбира се, порция кисело мляко никога не е излишна при сервирането.
Съдът, в който е било тестото, се почиства лесно, ако първо го измиете със студена вода, а след това с гореща. |
Приятен апетит!
Коментари към Домашна месеница със сирене по бабина рецепта